Stát v září hospodařil s přebytkem 26 miliard

V září hospodařil stát nejlépe od roku 1993. Ve státní kase je o proti původnímu očekávání téměř 26 miliard korun navíc. Premiér Jiří Paroubek pak očekává lepší hospodářský výsledek i na konci roku. Na zprávu o hospodaření státu ihned zareagovala mírným posílením naše měna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Přesně 25 miliard a 800 milionů korun zůstalo za měsíc září ve státní pokladně. Čím byl tento přebytek způsoben, vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. "Na příznivém plnění se podílejí především daňové příjmy. Zaznamenáváme lepší inkaso spotřebních daní a daně z příjmu právnických osob."

Někteří ekonomové pak lepší hospodářský výsledek státu za září přičítají tomu, že stát čeká s většími investicemi až na konec roku. A jaký vývoj v hospodaření se státními penězi očekává ekonom Pavel Sobíšek z HVB Bank? "Je velmi pravděpodobné, že nebudou všechny naplánované výdaje utraceny a část z nich bude opět převedena koncem roku do rezerv. Celkově rozpočet tedy skončí se schodkem nižším, než bylo plánováno, ale zdaleka ne tak dobrým, jak by naznačovaly zářijové údaje."

Sobíšek doplňuje, že sledování vývoje rozpočtu je ztíženo přesouváním peněz v rezervních fondech. Na konečný výsledek hospodaření se státními penězi si tak budeme muset počkat až na začátek příštího roku.

Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme