Stát vezme příspěvěk lidem s bezlepkovou dietou

Celiatici, tedy lidé, kteří nesmějí jíst potraviny z obilí, už nebudou dostávat plošnou dotaci od Ministerstva zemědělství. Částka v roční výši kolem 2500 korun byla kompenzací zvýšených výdajů na potraviny vyhovující takzvané bezlepkové dietě. Celiatici ale nově mohou žádat o sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jídlo

jídlo | Foto: Kamil Rodinger

Podle novely zákona o sociální potřebnosti, která platí od 1. října, bude ministerstvo sociálních věcí uplatňovat nový a podle vlastních slov spravedlivější systém. Příspěvek na bezlepkové potraviny bude nyní dostávat jen sociálně potřebný občan.

Podle tiskové mluvčí ministerstva Kateřiny Prejdové si po říjnové změně pravidel musí celiatici vyřídit formality na úřadě pověřené obce. "K žádosti musí doložit doporučení odborného lékaře a zároveň musí doložit údaje o výši příjmu a výdajích," vysvětlila mluvčí.

V praxi to znamená, že nemocný celiakií, který nebude splňovat podmínky pro přidělení sociálních dávek, nedostane od státu nic. Jeho náklady přitom dosahují několikanásobku částky, kterou za jídlo utratí zdravý člověk. Například za bezlepkový chléb zaplatí nemocní lidé okolo 90 korun.

Martin Hromádka, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme