Stát více podpoří výstavbu sociálních bytů

Státní fond rozvoje bydlení by se měl více zaměřit na skutečné potřebné a přispívat obcím na výstavbu sociálních bytů. Vláda rozhodla, že letos na tento účel Fond poskytne celkem jednu miliardu korun. Obce budou moci o příspěvek žádat zřejmě od května.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bytový komplex

bytový komplex | Foto: Jan Rosenauer

Poskytnutí dotace ale bude vázáno na celou řadu podmínek. Jednou z nich je podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce to, že takto postavené byty zůstanou trvale nájemní. "Nepočítá se s tím, že by si nájemce takovou bytovou jednotku po uplynutí nějaké doby kupoval."

Podle Němce by se do bytů postavených se státní podporou měli dostat jen lidé s nižšími příjmy, kteří stejně nebudou mít peníze na jejich odkoupení. Konkrétně to znamená, že byt bude moci získat například rodina, která nemá měsíčně víc než 23 a půl tisíce korun.

Tomu by mělo odpovídat i nájemné, o jehož výši budou rozhodovat obce. "Pokud bude cena bytu jeden milion korun, potom by nájemné nemělo činit více než 3 333 korun. Jedná se samozřejmě o čisté nájemné, nikoli tedy o částku za poskytované služby," dodal ministr Němec.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme