Stát vybere vítěze tendru na dostavbu Temelína v roce 2013

Premiér Petr Nečas dnes po jednání bezpečnostní rady státu potvrdil, že vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín by měl být vybrán v roce 2013. Provozovatel Temelína, ČEZ, původně plánoval uzavřít smlouvu s vítězem tendru na začátku roku 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, celkový pohled

Jaderná elektrárna Temelín, celkový pohled | Foto: Informační centrum JETE

Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína, ale popřel, že by docházelo k nějakému zpoždění stavby: „Premiér jasně řekl, že termíny jsou 2011, 2012 a 2013. V příštím roce bude hotová dokumentace, v roce 2012 přijdou nabídky a v roce 2013 bude rozhodnutí. Je to poprvé, co premiér něco takového řekl, takže o nějakém posouvání bych nemluvil.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O dostavbě Temelína mluvil v Ozvěnách dne Václav Bartuška, vládní zmocněnec.

Do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Petr Nečas zároveň sdělil, že o harmonogramu výběrového řízení může rozhodovat jenom stát, který má v dozorčí radě firmy ČEZ majoritní slovo.

„Bude to vláda České republiky, která bude rozhodovat o harmonogramu dostavby elektrárny. Nejsou to orgány jakékoliv společnosti. Chci zdůraznit, že tendr na Temelín je jediným jaderným tendrem v Evropě, má schválený platný harmonogram, to znamená zadávací dokumentace pro tendr v roce 2011, nabídky uchazečů v roce 2012, výběr vítěze s tím, že tendr může skončit i nevybráním kohokoliv, v roce 2013,“ uvedl premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Bezpečnostní rady státu v pořadu Stalo se dnes okomentoval ministr obrany Alexandr Vondra.

„Jedná se o zásadní strategickou otázku tohoto státu. Rozhodnutí musí počítat se závažnými riziky a znamená závazek nejméně na sto let,“ dodal.

Jak mezitím podotkl ruský vicepremiér Alexandr Žukov, Moskva očekává, že v tendru zvítězí zmíněné česko-ruské konsorcium.

„Hlavním důvodem, proč musí být Temelín dostavěn, je to, že budeme potřebovat elektřinu. Mezi léty 2020 a 2030 nebudeme mít bez Temelína dostatek vlastních energetických zdrojů a nebude odkud je nakupovat,“ říká jaderný fyzik František Janouch, který si podle svých slov nedokáže představit, že bychom se bez jaderné energie obešli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dostavbě jaderné elektrárny Temelín mluvil na Rádiu Česko jaderný fyzik František Janouch

„Být v co největší míře soběstační v dodávkách energie je pro bezpečnost státu mnohem více důležité, než si nakupovat tanky, obrněné vozy nebo stíhačky,“ uvádí Janouch a dodává:

„Čím později se rozhodneme o dostavbě jaderných elektráren, tím to bude dražší. Výrobců moderních tlakovodních reaktorů je dnes asi pět. Fronta států, která se rozhoduje nebo se již rozhodla, že bude vyrábět nové reaktory, je velká. Čím větší je poptávka, tím větší jsou potom ceny. Když navíc bude o vítězi tendru rozhodnuto až v roce 2013, podle mého názoru se nestihne Temelín dostavět do roku 2020, ale spíše do roku 2025.“

Nebezpečný obchod s Ruskem?

Podle memoranda, které připravil český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, by neměla zakázku kvůli geopolitickým souvislostem a diverzifikaci zdrojů dostat ruská firma.

„Toto memorandum považuji za nesmysl. Naše země má dlouholeté zkušenosti s provozováním Dukovan a Temelína. Dukovany jsou vyhodnocovány jako nejspolehlivější a nejbezpečnější reaktory na světě. Kromě toho Škoda JS již vyrobila 24 reaktorů. Znamená to tedy, že kdyby šla zakázka tomuto konsorciu, byla by to práce pro naše dělníky, náš průmysl,“ vysvětluje jaderný fyzik František Janouch a podotýká:

„Geopolitické hledisko znamená palivové články. Mám ale z několika zdrojů potvrzeno, že Rusové chtějí, aby si Česká republika vyrobila vlastní továrnu na jaderné palivo. Navíc získávat jaderné peletky lze získávat z více zemí světa.“

Jitka Hanžlová, Helena Berková, Lenka Rafaelová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme