Stát začal poskytovat záruky za úvěry pro podnikatele postižené povodněmi

Firmy a živnostníci na severu Čech, jejichž majetky v srpnu postihly ničivě povodně, mají větší šanci obnovit své podnikání. Ministerstvo průmyslu a obchodu rozjíždí program záruk za úvěry na tuto obnovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po povodni ve Frýdlantu

Škody po povodni ve Frýdlantu | Foto: Jan Zejda

Záruky ode dneška poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka. Je určena malým a středním podnikům do výše 70 procent úvěru, který může dosáhnout až 20 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O státních zárukách pro podnikatele postižení povodněmi hovořil ve Světě o druhé prezident Hospodářské komory Petr Kužel

Program záruk vyjednala u ministerstva průmyslu a obchodu právě Hospodářská komora. Její prezident Petr Kužel od programu očekává, že banky budou v poskytování úvěrů ochotnější.

„Komerční banky na tyto peníze lépe slyší, protože kdyby se něco stalo, problémy jsou jenom ve třiceti procentech. I kdyby podnikatel nemohl splácet, stát bere tuto odpovědnost ve výši 70 procent na sebe, takže to je úplně jiný produkt,“ uvedl Kužel.

Jak připomněl, podnikatel může použít peníze nejenom na obnovu po povodních, ale částečně i zpětně. „To znamená, že problémy, které měl, může dofinancovat z těchto prostředků. To si myslím, že je velmi dobré,“ doplnil prezident Hospodářské komory.

Pomoc by v budoucnu měla být rychlejší

Otázkou podle něj je, zda tato pomoc nepřichází pozdě. S programem ministerstvo souhlasilo už v srpnu, ale záruky se poskytují až nyní.

„Od ničivých povodní už uplynulo mnoho týdnů a podnikatelé očekávají peníze netrpělivě, což je samozřejmé, ale ti, kteří už neměli sílu ani prostředky formu zachránit, tak bohužel v podnikatelském světě skončili. Naštěstí jich není mnoho, ale pomoc do budoucna by měla přijít rychleji,“ podotkl Kužel.

Dodal, že ministerstvo průmyslu a obchodu už připravuje novelu zákona, která má zajistit právě to, aby bylo možné spustit program záruk dřív.

Bleskové povodně, které na počátku srpna zasáhly sever Čech, způsobily škody více než deset miliard korun, a byly tak třetí nejničivější od roku 1997. Jen v Libereckém kraji přesáhly škody 8,2 miliardy korun, z toho 1,25 miliardy připadá na podniky a živnostníky.

Martin Hromádka, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme