Stát začal připravovat privatizaci budějovického Budvaru

V Česku už by do roka nemusel být ani jeden státní pivovar. Poslední - Budějovický Budvar - chce totiž ministr zemědělství Petr Gandalovič přeměnit na akciovou společnost. Mohl by to podle něj být předstupeň případné privatizace podniku. Ještě před tím je nutné vyřešit spory, které Budvar vede o ochrannou známku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

Budějovický Budvar v současnosti vede řadu sporů v několika zemích s americkým rivalem společností Anheuser-Busch. Desítky soudů už mají obě společnosti také za sebou.

"V období 2000 až 2006 jsme absolvovali dohromady kolem 84 soudních sporů, pět skončilo remízou a dvanáct jsme prohráli," uvedl ředitel pivovaru Jiří Boček s tím, že ostatní spory Budvar vyhrál.

Aby byla změna na akciovou společnost možná, musí se spory o značku vyřešit. Změna vlastnictví je ale podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nutná, aby se mohl pivovar dál rozvíjet. Státní kontrola totiž podle něj může společnosti přinést řadu překážek.

"Nejlepší prostředí poskytuje standardní právní forma, což je v tomto případě akciová společnost. V žádném případě nechceme udělat žádnou chybu, která by způsobila nevratné ztráty," řekl Gandalovič.

Ostře proti privatizaci jsou sociální demokraté, potvrdil to i jejich místopředseda Zdeněk Škromach. "Sociální demokracie považuje privatizaci Budvaru téměř za zradu národních zájmů. Myslíme si, že podnik, který funguje a který je určitým symbolem České republiky, není možné privatizovat," prohlásil Škromach.

Největším zájemcem o Budvar je právě americký gigant Anheuser-Busch. Cena značky pivovaru se odhaduje na 20 až 30 miliard korun.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme