Stát zatím nemá o OKD jasno. Ministři chtějí znát podrobnosti o stavu firmy

Zástupci vlády se zatím nedohodli s vlastníky NWR a OKD na řešení tíživé situace dolů. Vyžádali si od majitelů těžební společnosti další údaje o podniku. Ve hře jsou nyní tři možné scénáře dalšího postupu: spoluúčast státu na záchraně OKD, převzetí firmy státem, nebo insolvence podniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Jednání Ad Hoc Group se zástupci vlády trvalo dvě hodiny.

Ad Hoc Group je vlastníkem skupiny NWR, pod niž patří OKD. Celá skupina NWR měla loni ztrátu šest miliard korun. Její dluhy rostou a hrozí insolvence.

Očekávalo se, že by schůzka mohla přinést dohodu o pomoci státu při záchraně OKD, to se však zatím nestalo. Vláda chce další informace.

„Potřebujeme velice detailně vědět, v jaké pozici ta firma je vůči odběratelům i dodavatelům,“ řekl k odkladu rozhodnutí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Je to klasický přístup se podívat na firmu, v jakém je stavu, jakou má možná hodnotu nebo co se s ní dá vůbec dělat,“ dodal Babiš, podle nějž je zájmem státu zabránit propouštění horníků.

Vlastníci dolů mohou údajně dodat potřebné informace během několika dní. V jejich zájmu je, aby dohoda se státem byla uzavřena do konce tohoto měsíce. Jinak hrozí firmě insolvenční řízení.

Jako možná řešení se podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) nabízejí tři varianty. „V jedné variantě bude stát nějakou formou spoluvlastníkem a v druhé úplným vlastníkem firmy OKD,“ poznamenal Mládek.

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Třetí variantou je, že se strany nedohodnou. „A bude se to řešit standardním způsobem jako každá jiná firma,“ řekl Mládek.

Případný konkurz však může mít svá rizika, především masivní propouštění a omezení či zastavení provozu dolů. Do toho totiž stát v rámci insolvenčního řízení nemůže zasahovat, protože ani nevlastní podíl v podniku, ani není jeho věřitelem. To, zda by se chod dolů zachoval i v rámci insolvence, by ovlivňoval soud a věřitelé.

Ad Hoc Group jednání s vládou ocenila. „My tu schůzku hodnotíme extrémně pozitivně, protože vláda ustupuje od toho, že insolvence je nejlepším řešením pro OKD a víc preferuje podle našeho názoru variantu buď odkupu anebo se finančně spolupodílet na restrukturalizaci OKD,“ uvedl mluvčí Ad Hoc Group Roman Pařízek.

Na odhad toho kolik peněz a jakou formou by mohl stát do OKD vložit, je zatím podle ministrů brzo. Stejně jako na úvahy o tom, zda nakonec stát nedá peníze jen na sociální programy.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme