Stát zpřísní podmínky pro obchodování s pohonnými hmotami

Ministerstvo financí si chce posvítit na černý trh s pohonnými hmotami. Chce tak omezit daňové úniky spojené s tímto druhem podnikání. Černý trh s pohonnými hmotami je finančně mnohem závažnější než u lihu. I když naštěstí nemá tak tragické důsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stát ročně kvůli nezaplacené dani přichází o pět až sedm miliard korun, některé odhady uvádějí až deset miliard. Minimálně je to zhruba šestinásobek ztrát, které způsobují na daních podvodníci s lihem.

Podle údajů ministerstva financí 15 procent veškerého prodaného paliva jde přes černý trh. Podle předsedy České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivana Ottise je to ale menší procento:

Přehrát

00:00 / 00:00

O černém trhu s pohonnými hmotami mluvil v Dopoledním Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický

„Já si myslím, že to nebude tolik. Řekl bych, že to bude úměrně odhadovaným daňovým únikům, to znamená mezi pěti až deseti procenty. Ale i tak je to hodně. To máte někde okolo 700 až 800 tisíc tun pohonných hmot, kdyby to byla pravda.“

Zpřísnění podmínek v tomto byznysu podporuje podle dnešních Hospodářských novin i ministr financí Miroslav Kalousek. Ke stejně razantnímu postupu proti černému trhu jako v případě lihu, vyzvali stát obchodníci a prodejci pohonných hmot.

Ministerstvo financí chce zavést licence pro obchodníky s pohonnými hmotami, kteří by museli splňovat zákonem dané předpoklady, například praxi nebo vzdělání v oboru. Dosud může nabízet lihoviny i benzin prakticky kdokoli, protože se jedná o takzvanou volnou živnost.

Nově by také měli obchodníci skládat jistiny v řádu desítek milionů, které by v případě daňových nebo jiných škod propadly ve prospěch státu, který by tak nepřišel o příjem z daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

O licencích pro obchodníky s pohonnými hmotami mluvil ve Světě o jedné Rádia Česko předseda České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivan Ottis

„To jsou opatření, která naše asociace prosazuje už několik let na všech možných úrovních. Mluvíme o vázané živnosti, o licenčním obchodu nebo o jistině. Jsme si vědomi, že pokud ta částka nebude nastavená citlivě, že to způsobí velké potíže, až likvidační problémy některým menším podnikatelům,“ vysvětluje Ottis.

Do příslušného zákona by se mělo také vrátit pravidlo, že za trestný čin se považuje i pouhá příprava podvodů. Ta je dnes trestná jen tehdy, pokud by škoda mohla přesáhnout pět milionů korun.

Rozdíl v cenách benzínu mezi kraji je až 4 koruny za litr

Číst článek

Velké firmy, podobně jako před tím velké likérky, po zpřísnění podmínek volají. Vyzvaly stát, aby už konečně začal něco dělat, protože jde o jeho peníze.

Části podnikatelů, těm menším, se nelíbí kauce. Tvrdí, že na ně nebudou mít peníze. V současné době je na českém trhu 1500 firem, které s pohonnými hmotami obchodují. Většina z nich patří k těm menším.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme