Statisícové podpory získalo předloni přes 3 tisíce slunečních elektráren v ČR

Tisíce výrobců elektrické energie z alternativních zdrojů dostávají ročně nemalou finanční podporu. Nejvíce peněz směřuje do solárního byznysu, kde částky přesahuji několik milionů korun. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Podle nejaktuálnějších údajů Energetického regulačního úřadu získalo předloni finanční podporu ve výši zhruba 280 tisíc korun na tři tisíce slunečních elektráren. O něco méně peněz mělo dalších několik tisíc zdrojů. Jsou ale výrobci, kteří získali několik milionů korun. To se ale týká hlavně velkých elektráren.

Vůbec největší podporu získala solární elektrárna Nová Ves na Mělnicku, a to přes 500 milionů korun. Tato elektrárna je z pohledu instalovaného výkonu druhou největší v Česku. Tou první je Ralsko, kterou vlastní ČEZ. I ta získala stamilionovou podporu.

Někteří odborníci nejenom tyto poplatky, ale celý boom slunečních elektráren kritizují. Přidávají se k nim také firmy, které jsou podle Svazu průmyslu a obchodu v ohrožení. Podnikatelé se právě díky podporám v minulých dvou letech zajímali o solární byznys, a podle Svazu tak desítky podniků ztrácejí konkurenceschopnost.

Týká se to třeba Moravskoslezského kraje, kde se soustřeďuje hlavně těžký průmysl. Například šéf strojírenských Vítkovic Jan Světlík už dříve uvedl, že některým firmám by mohlo hrozit uzavření výroby, což by se nepříznivě promítlo do vysoké nezaměstnanosti v regionu.

Instalovaný výkon slunečních elektráren v ČR 2004 - 2012 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme