Statistický úřad potvrdil prudký pokles českého zahraničního obchodu

Zahraniční obchod České republiky skončil v listopadu schodkem půl miliardy korun, což znamená meziroční pokles o 13 miliard korun. Je to největší propad od roku 1994. Je to další důkaz rychlého a výrazného zhoršování ekonomické situace v českém hospodářství. Data překonala nejčernější očekávání a zlepšení nelze očekávat ani v následujícím období, shodují se ekonomové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

Helena Horská, analytička z Raiffeisenbank, připomíná, že statistický výsledek by byl ještě horší, kdyby zároveň neklesal dovoz investic a surovin, protože se tlumí výroba:

"Co se týká vývozu, český vývoz do zahraničí dosáhl historického minima, protože se propadl o 18 procent, což je nejvyšší propad v historii České republiky. Vývoz klesá především v důsledku propadu exportu aut na západní trhy. Je to důsledek výrazného úbytku poptávky po českých autech v zahraničí."

Kromě vývozu ale významně klesal také dovoz, upozornila Horská: Je to důsledek toho, že v České republice klesá produkce a klesají samozřejmě také investice. Dovoz bude klesat i v průběhu letošního roku. Protože nejenom investiční poptávka, ale také spotřeba domácností, bude výrazně slabší. U investic dokonce čekáme pokles do záporných hodnot".

Ekonomika eurozóny je v recesi. Dnes to potvrdil evropský statistický úřad. Podle něj klesl hrubý domácí produkt zemí eurozóny ve třetím čtvrtletí loňského roku už druhé čtvrtletí za sebou. Stagnovalo hospodářství všech 27 členských zemí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme