Statistiky neznaměstnanosti klesly na rekordní úroveň

Stále většímu počtu nezaměstnaných se daří najít uplatnění na trhu práce. Míra nezaměstnanosti minulý měsíc klesla pod sedmiprocentní hranici na 6,8 procenta. Dubnový výsledek je tak nejnižší od července 2004, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí začalo pro výpočet nezaměstnanosti používat odlišnou metodiku. Pokles nezaměstnanosti překročil i očekávání analytiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

střecha

střecha | Foto: Jan Rosenauer

V České republice je nyní bez zaměstnání zhruba 370 tisíc lidí. To je o osmdesát tisíc méně než loni ve stejnou dobu. Analytici pokles nezaměstnanosti přičítají hlavně našemu ekonomickému růstu a rychlému nástupu sezónních prací po teplé zimě. Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Praze, nejvyšší na Mostecku a Karvinsku.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce i v problematických regionech nezaměstnanost snížit. "Velmi často se negativně projevuje, že celá řada nezaměstnaných není motivována aktivně hledat zaměstnání a spíše využívají kombinace sociálních dávek a práce na černo k docela spokojenému žití, a proto je třeba velmi výrazným způsobem propojit sociální systém s trhem práce," říká Nečas.

V příštích měsících mohou tabulkami úřadů práce zahýbat čerství absolventi škol. Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlan tak nečeká, že by rychlý pokles nezaměstnanosti dál pokračoval. "Další pokles míry nezaměstnanosti třeba směrem k 6 až 5 procentům, není ale moc pravděpodobný. Proto abychom se dostali na takto nízká čísla, bychom museli realizovat výraznější reformy na trhu práce, které by zvýšily pružnost trhu práce," myslí si Kotlan.

Rekordní pokles nezaměstnaných zaznamenal i Úřad práce ve Zlíně. Tam čísla klesla i pod celorepublikový průměr. Podle vedoucí odboru trhu práce Miriam Majdyšové se pokles projevil u všech skupin uchazečů. "Pozitivní vývoj na trhu práce je způsoben poměrně velkou nabídkou volných pracovních míst, která jsou jak v evidenci úřadu práce, tak která nabízejí zaměstnavatelé přímo uchazečům o zaměstnání. V současné době dokonce připadá ve Zlínském kraji na jedno volné pracovní místo méně jak čtyři uchazeči o zaměstnání," řekla Českému rozhlasu Majdyšová.

Ve srovnání s okolními státy si v počtu nezaměstnaných vedeme dobře. Méně lidí bez práce má pouze Rakousko. Česká míra nezaměstnanosti je dokonce o sedm desetin nižší než průměr Evropské unie.

Nepříznivou zprávou je, že inflace, tedy zdražování, v dubnu zrychlila tempo růstu na 2 a půl procenta. Ceny se zvedaly rychle hlavně kvůli dražším potravinám, nápojům a tabáku.

Marie Matúšů, Václava Marešová, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme