Státní bankrot je důsledek dluhové spirály

Bez nových peněz by Řecku sužovanému obrovskými dluhy hrozil neřízený státní bankrot. Ministři financí eurozóny se však po téměř dvanáctihodinovém jednání dohodli a schválili druhý balík záchranných půjček pro Řecko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhová past

Dluhová past | Foto: F. Tichý

Státní bankrot neboli platební neschopnost státu znamená, že země nesplatí nějaký závazek včas, a nebo vyhlášení vlády, že nebude své závazky splácet. Druhý případ by mohl být právě případem Řecka.

Divoký nebo také neřízený bankrot by znamenal, že Řekům zkrátka dojdou peníze. Něco jiného je ale řízený bankrot.

Lze to přirovnat k lidem, kteří si berou stále více úvěrů, ty nejnovější používají na splátky starších úvěrů a tak se dostávají do dluhové spirály. Jediným řešením je pak osobní bankrot, který vyhlásí soud. Osobní bankrot je však vždy lepší, než když dotyčný skončí na ulici.

Krach státu nejčastěji způsobuje změna režimu nebo prohraná válka, kdy nová vláda odmítá uznat závazky předchozí vlády. Další možnou příčinou státního bankrotu může být i rozpad státu.

Eurozóna se dohodla: Řecko druhý záchranný balík půjček dostane

Číst článek

Státní bankrot postihuje zejména věřitele státu, jeho hospodářství i občany. Věřitelé se obvykle musí spokojit se ztrátou všech nebo části půjčených peněz. Občané zase ztrácejí devalvací nebo reformou měny značnou část svých úspor.

Například po Argentinské krizi na konci 90.let přišli věřitelé až o 75% půjčených prostředků. V nedávné době insolventní byly státy jako například Island nebo Ekvádor.

Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur. Po dvanáctihodinovém nočním jednání o tom rozhodli ministři financí zemí eurozóny. Panují však pochybnosti, zda toto opatření bude dostačující, aby státní bankrot Řecka odvrátilo.

Alžběta Havlová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme