Ministerstvo bude letos potřebovat na financování státního dluhu přes 550 miliard korun, méně než loni

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 552,1 miliardy korun. Loni to bylo 690,4 miliardy korun. Vyplývá to z aktualizované Strategie financování státního dluhu, kterou v pátek zveřejnilo ministerstvo financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, ilustrační foto

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 552,1 miliardy korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V rámci strategie počítá ministerstvo financí příští rok se schodkem státního rozpočtu 270 miliard korun a o rok později s 250 miliardami korun. Pro letošní rok sněmovna schválila rozpočet s deficitem 280 miliard korun.

Státní dluh loni stoupl na rekordních 2,5 bilionu korun. Rostou tím i výdaje na jeho obsluhu

Číst článek

Celková částka na financování dluhu se skládá právě z plánovaného deficitu státního rozpočtu 280 miliard korun a z 272,1 miliardy korun, které budou potřeba na letošní splátky dluhopisů.

Celková suma by přitom měla v dalších letech klesat. Pro rok 2023 počítá ministerstvo s 482,3 miliardami korun na financování dluhu a v roce 2024 s 379,9 miliardy korun.

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou ministerstvo zveřejnilo počátkem ledna, nebyla uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tehdy uvedl, že předběžně úřad pracuje se zhruba 573,5 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme