Státní dluh loni překonal hranici 800 miliard korun

Státní dluh České republiky loni překonal hranici 800 miliard korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přesahující 78.000 korun, informovalo dnes ministerstvo financí. Hlavní příčinou rostoucího zadlužení vlády bylo i v loňském roce opět deficitní hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Státní dluh České republiky vzrostl v posledním čtvrtletí 2006 o více než 56 miliard korun na 802,5 miliardy korun. Za celý loňský rok se stát zadlužil o více než 111 miliard korun.

Schodek rozpočtu přitom dosáhl 97,6 miliardy korun. Dalších 20 miliard korun činila úhrada části ztráty České konsolidační agentury.

V zahraničním financování stát v posledním čtvrtletí čerpal vládní půjčky od Evropské investiční banky ve výši 2,4 miliardy korun. Za celý loňský rok si takto stát půjčil sedm miliard korun. Na domácím trhu pak stát svůj dluh loni financoval především střednědobými a dlouhodobými dluhopisy.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme