Státní dluh ve druhém čtvrtletí mírně klesl. Na každého Čecha připadá přes 225 tisíc

Státní dluh klesl ve druhém čtvrtletí o 3,6 miliardy na 2,416 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh 225 900 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, ilustrační foto

Podíl státního dluhu k HDP klesl ke konci června na 41,4 procenta z březnových 42,4 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pohyb dluhu v průběhu jednotlivých čtvrtletí je zcela běžný jev způsobený zejména nesouladem rozložení většího množství aukčních dnů proti několika splátkám státních dluhopisů v průběhu roku a sama o sobě nevypovídá o trendu zadlužování země,“ uvedlo MF

V prvním čtvrtletí státní dluh stoupl o 370,2 miliardy korun. Za růstem bylo především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

Podíl státního dluhu k HDP tak klesl ke konci června na 41,4 procenta z březnových 42,4 procenta. Po očištění stavu státního dluhu o dopady předfinancování všech jeho zbývajících letošních splátek pak podíl takto spočítaného státního dluhu na HDP ke konci prvního pololetí byl 39,6 procenta. MF předpokládá, že celkové zadlužení na konci roku nepřekročí 42,4 procenta.

Zájem o dluhopisy

V prvním pololetí vydalo MF státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 390,8 miliardy korun při průměrném výnosu 1,3 procenta a průměrnou dobou do splatnosti osm let. Po započtení emisní činnosti k pátečnímu dni tak ministerstvo pokrylo více než 60 procent plánované korunové potřeby financování.

Na financování státního dluhu bude letos třeba téměř 741 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí

Číst článek

Vysoký zájem investora o státní dluhopisy podtrhuje podle MF poměr akceptovaných objednávek na celkových objednávkách střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v primárních aukcích. V průměru byla poptávka 2,5krát vyšší než prodaný objem dluhopisů.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme