Na financování státního dluhu bude letos třeba téměř 741 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 740,7 miliardy Kč. To je o 12,3 miliardy Kč více, než úřad původně plánoval v dubnové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2021. Ministerstvo o tom dnes informovalo v rámci Čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mírné zvýšení je zejména v důsledku zahájení výměnných operací, v rámci kterých ministerstvo odkupuje střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy splatné v roce 2022.

Ministerstvo diskriminovalo lidi s potvrzenými protilátkami, rozhodl Nejvyšší správní soud

Číst článek

„Skutečná výše však bude záviset na konečném hospodaření státního rozpočtu a realizovaných výměnných operacích či zpětných odkupech státních dluhopisů ve zbytku letošního roku,“ uvedlo ministerstvo financí.

Dubnová strategie již zahrnovala novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021 navyšující schodek státního rozpočtu z 320 miliard Kč na 500 miliard korun.

Celkový plánovaný rozsah jmenovité hodnoty hrubé emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v roce 2021 klesl o 80 miliard Kč proti čtvrtletní zprávě na minimální hodnotu 500 miliard Kč, uvedlo MF. Důvodem bylo vyšší zapojení instrumentů peněžního trhu do krytí letošní potřeby financování než v minulých letech.

Skutečná hodnota emisní činnosti však bude záviset zejména na hospodaření státního rozpočtu v průběhu druhé poloviny letošního roku a také situaci na domácím a zahraničních finančních trzích, uvedlo MF. Uvedená minimální hodnota emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů nezahrnuje prodeje státních dluhopisů v rámci výměnných operací, kdy miniterstvo odkupuje státní dluhopisy splatné v roce 2022, dodalo MF.

Ministerstvo plánuje znovuotevírání již vydaných emisí korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním trhu se splatností od roku 2023 v závislosti na zájmu a poptávce dealerů. Dále MF plánuje vydání nové fixně úročené korunové emise se splatností od roku 2028 s cílem dosáhnout ‚vyhlazeného splatnostního profilu“ státního dluhu v příslušných letech.

Nominální dluh vládních institucí ČR stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla z 32,4 procenta na 44,1 procenta HDP, vyplývá z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme