Státní dluh se od vzniku Česka zdesetinásobil a přesáhl 1,5 bilionu korun

Státní dluh Česka je rok od roku vyšší. Za 20 let, co existuje Česká republika, se zdesetinásobil. Jeho hodnota ke konci loňského roku výrazně přesáhla 1,5 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Státní dluh zahrnuje nejen schodky státního rozpočtu, ale celkové dluhy vlády a všech jejích podřízených institucí, i závazky krajů a obcí. A jenom deficit státního rozpočtu je oproti loňsku vyšší o 12 miliard korun.

Chybějící peníze stát získává z nejrůznějších zdrojů, například od Evropské investiční banky. Vedle toho vydává i státní dluhopisy, a to s takových úrokem, aby tyto cenné papíry byly atraktivní pro investory a někdo z nich je koupil.

V prvním čtvrtletí resort financí prodal střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 67 miliard korun. Pro celý letošní rok pak počítá s podejem až za 230 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je to státní dluh a proč Česku stále roste, přiblížil redaktor Jan Beneš

Státní dluh roste podle některých analytiků hlavně kvůli vysokým rozpočtovým schodkům v prvních letech předchozí dekády.

Třeba hlavní ekonom Deloitte David Marek říká, že nejdříve k tomu přispívala příliš štědrá rozpočtová politika vlád. A před šesti lety schodky zvýšila recese ekonomiky po světové finanční krizi.

Přesto státní dluh není tak vysoký jako u jiných evropských států. Když se na to podíváme v poměru k hrubému domácímu produktu, tak se Česko drží vůči některým evropským zemím pod průměrem.

Třeba loni byla hodnota tohoto ukazatele v ČR na úrovni necelých 50 procent, což je podstatně méně než třeba u Německa, které mělo dříve kolem 80 procent, nebo také u Slovenska či Spojených států. Polsko bylo zhruba na 62 procent hrubého dluhu vůči HDP.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme