Státní dluh stoupl o 22 miliard korun na 1,7 bilionu. Každý Čech tak dluží 161 tisíc

Státní dluh v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 22 miliard korun na 1,7 bilionu korun. Informuje o tom ministerstvo financí. Každý Čech tak dluží zhruba 161 tisíc korun. Podle resortu financí je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Nevyužít stavu, kdy jsou věřitelé ochotni za to, že státu půjčují, platit, by bylo velkou chybou,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Pro hodnocení trendového vývoje zadluženosti státu není přitom podle ministerstva financí podstatný vývoj státního dluhu v jednotlivých měsících, jelikož je zatížen mimo jiné splátkami v průběhu roku. Ty jsou přitom podle úřadu v letošním roce většinou koncentrovány až do druhého pololetí.

Ministerstvo dále uvedlo, že během 1. čtvrtletí tak prodalo státní dluhopisy se záporným výnosem za 55,8 miliardy korun.

Tím došlo k inkasování mimořádných příjmů státního rozpočtu ve výši 100,2 milionu korun, uvedl resort financí.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy koru na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu rovněž snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Státní dluh | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme