Státní dluh vzrostl na 477 miliard korun

Státní dluh České republiky činil ke konci 3. čtvrtletí letošního roku více než 476,7 miliard korun a proti druhému čtvrtletí se zvýšil o 24 miliard. Na začátku letošního roku dosahoval státní dluh 395,9 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Jak dnes oznámilo ministerstvo financí, vnitřní dluh se zvýšil proti pololetí o 27 miliard na 465,1 miliardy korun. Vnější dluh naopak klesl o 2,5 miliardy na 11,6 miliardy Kč.

Státní dluh České republiky výrazně roste od roku 1997. Dluh se zvyšuje emisemi státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu, který zahrnuje i ztrátu České konsolidační agentury.

Podle analytika společnosti Wood and Company Tomáše Pilaře lze na konci roku očekávat nárůst státního dluhu až do výše 525 miliard korun.

Státní dluh je spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních dluhů součástí dluhu veřejného. "Letošní deficit veřejných financí je odhadován na 610 miliard korun, tedy asi 25,5 procenta hrubého domácího produktu," uvedl Sobíšek.

Podle maastrichtských kritérií nutných pro budoucí přijetí eura nesmí překročit výše státního dluhu 60 procent HDP. Celkové zadlužení státu zatím není enormní a stále jsme na to lépe, než okolní postkomunistické země. Znepokojující je spíše dynamika jeho růstu," dodal analytik.

Růst veřejného dluhu by měla zpomalit současná vládní reforma veřejných financí. Pokud by vláda reformu nepřijala, překročil by veřejný dluh maastrichtskou hranici zhruba v roce 2010.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme