Rostoucí ceny i složitá administrativa. Zájem o státní úvěry na pořízení nemovitosti pro mladé letos klesl

Žadatelů o státní podporu bydlení pro mladé letos ubylo. Nižší zájem o úvěr na pořízení nebo rekonstrukci nemovitosti Státní fond rozvoje bydlení vysvětluje rostoucími cenami na trhu. Maximální výše půjčky ale zůstává stejná – například pro nákup bytu je to nanejvýš 1,2 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba bytů v Praze (ilustrační foto).

Výstavba bytů v Praze (ilustrační foto). | Zdroj: Profimedia

O úvěr můžou žádat manželé, registrovaní partneři nebo lidé s dětmi. Nesmí už vlastnit nemovitost a musí být mladší 36 let.

O zvýhodněné úvěry na bydlení je zájem. Odborníci státnímu fondu vyčítají byrokracii a nízké částky

Číst článek

„Cílí to na skupinu lidí, kteří mají z nějakého důvodu ztížený přístup ke komerčním hypotékám. Většinou je to z toho důvodu, že třeba jejich platy nejsou tak vysoké,“ popsala Radiožurnálu mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová.

Program funguje od srpna 2018, od té doby ho využilo 1046 párů.

Proč letos zájem klesl, vysvětluje hypoteční specialista Daniel Horňák: „Problém je administrativa. Pokud si ji budu chtít vzít, tak musím splnit hned několik věcí, které si musím vyběhat sám, nikdo mi s tím nepomůže. Následně to musím přinést a oni mi ten úvěr schválí.“

Splatnost úvěru na modernizaci je 10 let, na pořízení bydlení 20.

Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme