Státní fond rozvoje bydlení vrací žádosti o půjčky. Kvůli chybám

Státní fond rozvoje bydlení vrátil všechny obdržené žádosti o půjčku v programu Panel 2013+. Obsahují totiž řadu nesrovnalostí. Ani jednu žádost ale fond zatím neodmítl, zájemci o úvěr mají několik dní na doplnění nebo přepracování formuláře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Státní fond rozvoje bydlení obdrženým žádostem například vytýká, že žadatelé například nedokládají účetní výkazy, ze kterých se potom vypočítává výše veřejné podpory. Někteří z nich zapomínají doložit i vlastnickou strukturu, což požaduje protikorupční zákon.

Fond ale kvůli těmto problémům žádosti neodmítl. O přijetí nebo odmítnutí žádosti o půjčku může fond rozhodnout až ve chvíli, kdy budou jednotlivé formuláře správně vyplněné.

Úřad v současnosti průběžně obesílá všechny zájemce a žádá je o doplnění chybějících informací. Podle mluvčí Fondu Jany Marešové na to má každý žadatel 30 dní:

„V případě, že by žadatel sám od toho ustoupil, nebo toto nedoložil, tak ho budeme vyzývat ještě jednou. A teprve poté by byla žádost vyjmuta z evidence, pakliže toto nedoloží.“

Žadatelé o úvěr ale tvrdí, že se ve formulářích místy nevyznají. Nejsou příliš jiné, než byly žádosti u předchozího programu Panel.

Liší se jenom tím, co od žadatelů nově vyžaduje zákon. Sdružení vlastníků mají například potíže s doložením toho, že žádosti o půjčku dali souhlas všichni majitelé bytů. Fond už proto na svých webových stránkách zveřejnil návod, jak by se měly některé informace dokládat.

Program Panel 2013+ odstartoval teprve před necelým měsícem. Do začátku února registroval přes 30 žádostí v celkové hodnotě 183 milionů korun. Částka se tak přibližuje aktuálnímu rozpočtu, který je 210 milionů.

Ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba už ale dříve uvedl, že je připraven peníze v tomto programu zvýšit. Pro letošní rok by to mohla být až jedna miliarda.

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme