Státní podnik Lesy ČR začíná hodnotit tendry na lesní práce a těžbu za 3 miliardy

Státní podnik Lesy České republiky začal otevírat obálky s nabídkami zájemců o lesní práce a těžbu. Bude vyhodnocovat soutěže pro roky 2016 až 2020. Smlouvy s vítězi by měl uzavírat na přelomu října a listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení stromů v Luhačovicích

Kácení stromů v Luhačovicích | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Lesní porosty zabírají přibližně třetinu území České republiky. Z celkové rozlohy 2,75 milionu hektarů patří 60 procent státu, 18 procent městům a obcím a 22 procent je v soukromých rukou.

„Lesů v České republice přibývá, každoročně přibudou zhruba 2000 hektarů nových lesů. Za poslední rok to bylo dokonce 2600 hektarů. Pro představu je to zhruba 3000 fotbalových hřišť,“ přibližuje ředitel odboru lesního hospodářství ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar.

„Částečně je to proces samovolný, kdy zarůstají určité pozemky, částečně je to aktivní politika ministerstva zemědělství, které podporuje zalesňování zemědělských půd,“ dodává.

Polovinu všech lesů vlastní státní podnik Lesy České republiky. Tendry, které na lesní práce vypisují, se týkají zhruba pětiny území, které podnik obhospodařuje.

Odhadovaná hodnota soutěžených prací je tři miliardy korun bez DPH. Oproti minulosti se změnilo rozdělení, do veřejné soutěže jdou menší rozlohy území, na které získá vítěz soutěží smlouvu.

Vyhlášené zakázky pro následující roky jsou trojího druhu. Z 57 jednotek se na 36 soutěží takzvaná komplexní zakázka. Vítěz soutěže bude dělat pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje.

Hodnota prací se předpokládá 2,75 miliardy korun. Většinou to budou pětileté smlouvy. Za 228 milionů korun budou smlouvy jen na pěstební činnosti, a to na 4 až 5 let.

Tolik dříve kritizované smlouvy na těžbu a prodej dříví se budou týkat čtyř menších jednotek lesa. Jejich hodnota je něco přes 30 milionů korun. Budou to území Kamenice, Rozkoš, Kopce a Ševětín.

Dnes začal státní podnik Lesy České republiky otevírat obálky s nabídkami zájemců o smlouvy. Ty začnou platit od příštího roku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme