Státní podpora zemědělců postižených suchem není systémová a dostatečná, říká Hlaváček

Zemědělci se po dlouhé zimě snaží dohnat zpoždění v jarních pracích na polích. Upozorňují, že by se zima mohla odrazit na kvalitě úrody a následně i na cenách potravin. Do toho sčítají ztráty za minulý rok způsobené mimořádným suchem. Nejvíc postižený region, jih Moravy, je odhaduje na sedm miliard korun. Tamní zástupci Agrární komory dnes komentovali nové vládní plány, jak do budoucna pomáhat zemědělcům v takových situacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přeseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček

Přeseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Ministerstvo zemědělství připravilo plán, jak posílit pomoc zemědělcům postiženým extrémním suchem. Ovšem pod podmínkou, že se sami vynasnaží co nejvíc eliminovat rizika spojená s extrémním počasím.

Podle předsedy jihomoravské Agrární komory Václava Hlaváčka ale zemědělci nepovažují plány státu za systémové a dostatečné. „Nejsou adekvátní situaci, která tady nastává a která se netýká jen Jihomoravského kraje, ale celé České republiky,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemědělci komentovali vládní plány pomoci při extrémech počasí. Hosty Radiožurnálu byli předseda jihomoravské AK Václav Hlaváček a poradce ministra zemědělství Josef Stehlík

Podle něj chybí v plánu především systémová opatření. „Za prvé komplexní pojištění úrody tak, jak je tomu ve vyspělých zemích. Za druhé je nutné systémově řešit zadržení vody v krajině, tedy provést revitalizaci melioračních staveb,“ přiblížil. Čeští farmáři podle něj ztrácí konkurenceschopnost.

Poradce ministra zemědělství Josef Stehlík upozornil, že materiál týkající se vládní pomoci zemědělcům, který vznikl se souhlasem Agrární komory, reaguje na situaci, která je především v dlouhodobě suchem postižených oblastech.

„A snaží se po několika marných pokusech, které tady byly v minulosti, udělat aspoň ta opatření, která by pomohla právě takto postiženým oblastem ztrátu refundovat v momentě, kdy událost nastane,“ řekl.

Připomněl, že sucho patří mezi jednu z nepojistitelných událostí. Podle něj se v materiálu ministerstva zemědělství zmiňuje i otázka komplexního pojištění a ze strany ministerstva zemědělství je snaha o tom jednat s pojišťovnami.

„Ale pojišťovny mají vždycky poslední slovo a sucho považují za velice rizikový faktor. Takže státu nezbývá než sucho řešit vlastními silami. Ale nemůže to být nějaká důchodová renta, se kterou zemědělci budou počítat pokaždé a nebudou ochotni jít riziku sami naproti třeba změnou skladby plodin nebo konkrétními opatřeními,“ doplnil.

Podílet se na pojištění budou podle něj i samotní zemědělci. „Předpokládá se, že by měli mít spoluúčast, která se odhaduje někde mezi 50 až 100 korunami na hektar zemědělské půdy. To se nyní ale propočítává,“ uvedl poradce ministra zemědělství Josef Stehlík.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme