Předchozí vláda nás extrémně zadlužila. Nesnižoval se dluh, ale poměr zadlužení, tvrdí Skopeček

Ministerstvo financí přepracovává státní rozpočet, Česko proto bude nějakou dobu hospodařit v rozpočtovém provizoriu. „Vláda může České národní bance v boji s inflací pomoci tím, že prostřednictvím rozumnější a zodpovědnější fiskální politiky nebude k inflaci přispívat,“ tvrdí ekonomický expert ODS a místopředseda sněmovny Jan Skopeček.

Téma dne Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Skopeček na kongresu ODS

Jan Skopeček na kongresu ODS | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Nová vláda chce v rozpočtu na letošní rok oproti původnímu návrhu ušetřit 80 miliard korun. „Tím to ale nekončí. Veřejné finance čelí kvůli nečinnosti a chování předchozí vlády mnohem větším výzvám – musíme se snažit o to, aby se struktura rozpočtu dál nevyvíjela špatným směrem,“ plánuje Skopeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické vyhlídky roku 2022. Jak je vláda připravena pracovat s vysokou inflací?

Člen ODS nezazlívá minulému kabinetu Andreje Babiše (ANO) ani tak to, že schodkově hospodařil v době koronavirové krize. Vyčítá mu ale schodkové hospodaření i v době ekonomického růstu.

Karel Havlíček (ANO), poslanec a exministr průmyslu i dopravy, namítá, že během let 2014 a 2021, kdy byl resort financí opakovaně pod taktovkou hnutí ANO, došlo ke snížení státního dluhu.

„Pan Havlíček neříká pravdu,“ oponuje ve vysílání Českého rozhlasu Plus Skopeček. Objem dluhu v absolutní hodnotě za předchozí vlády rostl extrémním způsobem, upozorňuje a dodává, že Babišův kabinet měl jen štěstí a zažíval ekonomický růst, který snižoval poměr zadluženosti státu ve srovnání s hrubým domácím produktem.

„Co se týká zadluženosti na hlavu, tak nás předchozí vláda extrémně zadlužila. Nesnižoval se dluh, ale poměr zadlužení, který snižoval spíš růst HDP než jakákoliv aktivita vlády.“

Šetření státních výdajů, jímž se vládní pětikoalice snaží uspořit slíbených 80 miliard, je téměř jedinou zbraní, která je v tuto chvíli v boji proti inflaci k dispozici, myslí si předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

„Záměr ušetřit osm desítek miliard je signálem, že to nová vláda myslí s konsolidací veřejných financí vážně. A musíme jí držet palce,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Burdy. 

Hosté Tématu dne

  • Jan Skopeček (ODS) - ekonomický expert a místopředseda Poslanecké sněmovny
  • Karel Havlíček (ANO) - poslanec, exministr průmyslu a obchodu a také dopravy
  • Eva Zamrazilová - předsedkyně Národní rozpočtové rady
  • David Marek - ekonom Deloitte

Jan Burda, marz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme