Prezident ve sněmovně podpoří vládní návrh rozpočtu, řekla Schillerová po schůzce v Lánech

Prezident Miloš Zeman ubezpečil ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), že přijde 11. listopadu podpořit vládní návrh státního rozpočtu na příští rok do sněmovny. Schillerová to řekla po jednání s prezidentem v Lánech. Debata byla podle ní velmi technická. Prezidenta zajímaly jako obvykle investice či platy státních úředníků, dodala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová

Alena Schillerová | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zeman podle ministryně financí podporuje návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazeb daně z hrubé mzdy na 15 a 23 procent, ale jen na dva roky.

Rozpočtová rada odmítla Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy. Tvrdí, že materiál obsahuje chyby

Číst článek

„Prezident řekl, že sazby 15 a 23 procent podpoří, ale dal si podmínku na dva roky,“ podotkla. Teprve poté se podle ní bude mluvit o správném daňovém mixu. Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček předkládá návrh sazby 19 a 23 procent.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy v současné situaci kritizuje Národní rozpočtová rada. Upozornila na to, že v odůvodnění Babišova návrhu je uvedeno, že snížení daně z příjmů je zamýšleno na dva roky a že o definitivním daňovém režimu a výši sazeb bude rozhodnuto podle aktuálního ekonomického a rozpočtového vývoje. „Navrhovaná úprava zákona však žádnou povinnost přezkumu po dvou letech neobsahuje,“ uvedla.

Snižování počtu úředníků

Ohledně rozpočtu byl podle Schillerové Zeman spokojený s výší investic. Zajímala ho také číselná řada počtu státních úředníků. „Velmi ho potěšilo, že v rámci zrušení daně z nabytí nemovitostí budeme ve finanční správě během dvou let snižovat počet úředníků o 500 lidí,“ poznamenala.

Dalším tématem byl podle ní střednědobý výhled a konsolidace veřejných financí. S prezidentem hovořila rovněž o valorizaci důchodů, které příští rok porostou v průměru o 839 korun na téměř 15 400 Kč.

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil Poslanecké sněmovně, aby schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Na příjmech má stát vybrat 1488 miliard korun a vydat má 1808 miliard. Schodek tak má činit 320 miliard Kč. Návrh rozpočtu nezahrnuje zrušení superhrubé mzdy, s nímž vládní koalice počítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme