Státní rozpočet s rekordním deficitem schválen

Dolní komora parlamentu schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Výdaje budou převyšovat příjmy rozpočtu o 115 miliard korun. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky. Pro Rozpočet bylo 98 ze 194 přítomných poslanců, proti bylo 95 poslanců ODS a KSČM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Petra Mášová

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Po mnohahodinovém hlasovacím maratonu o stovkách pozměňovacích návrhů poslanci vládní koalice přehlasovali opoziční kluby ODS a KSČM, které zákon nepodpořily.

Příjmová strana rozpočtu počítá s částkou 754 miliard korun a na straně výdajů figuruje suma 869 miliard korun. V závěrečném čtení poslanci požehnali mnoha pozměňovacím návrhům rozpočtového výboru. Ministerstvo školství tak například přijde o 150 milionů korun na vysoké školy. Přijali ale současně návrh ministryně školství Petry Buzkové, aby tuto sumu dostaly vysoké školy z peněz vyhrazených v resortu na projekty s EU a na nákup učebních pomůcek. Zákonodárci ale neschválili téměř žádný návrh předkládaný kraji a obcemi.

Od 1. ledna se mají snížit snížit daně podnikům, zvýší se však spotřební daně a u mnohých výrobků a služeb i DPH. Pro spotřebitele tak znamená příští rok zdražení cigaret, alkoholu, pohonných hmot, nábytku a některých služeb jako jsou telefon, internet, kadeřnictví, čistírny, advokáti. Naopak snížit by se měla daň u kávy, čaj a čokoláda.

Premiér Vladimír Špidla je s výsledkem velmi spokojený. Je rád, že byl rozpočet v rámci vládou připravených výdajů a příjmů schválen: "Protože to nepochybně posiluje sílu České republiky, nepochybně se ukáže, že cenné papíry budou mít lepší úroky a dává to dobrou základnu pro příští rok. Nebylo to lehké, ale jsem rád, že jsme dosáhli tohoto okamžiku, řekl Špidla Českému rozhlasu.

Naopak podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého je rozpočet katastrofický. Schodek na příští rok je prý stejně velký jako dluh ČR před tím, než sociální demokracie přišla k moci. "Každý den Špidlovy vlády bude každému občanu připsáno 50 korun dluhu, a to navždy," zdůraznil Tlustý a předpověděl, že skutečný schodek bude vyšší, než poslanci schválili.

Uspokojení neskrýval ministr financí Bohuslav Sobotka. Mimo jiné proto, že byl rozpočet schválen oproti jiným letům tentokrát v rekordním čase: "Pokud se podíváte do minulosti, tak bývala tady rozpočtová provizória, rozpočty se schvalovaly těsně před Vánocemi. Nic takového nám nehrozí, čeká nás stabilita a předpokládám i hospodářský růst," tvrdí Sobotka.

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme