Schodek státního rozpočtu stoupl na 44,7 milard korun. Jde o nejhorší výsledek za posledních deset let

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 44,7 miliardy korun z únorových 27,4 miliardy korun. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí. Letošní březnový výsledek je nejhorší od roku 2010, kdy skončil ke konci března rozpočet ve schodku 45,9 miliardy korun. Sněmovna minulý týden kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšila letošní schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová už dříve oznámila zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hospodaření rozpočtu očištěné o peníze z EU by v březnu podle ministerstva skončilo schodkem 41,6 miliardy korun. V březnu 2019 by byl rozpočet ve schodku 6,2 miliardy korun.

Ministr Havlíček čeká, že omezení ekonomiky potrvá do konce června. Chybět můžou zdroje za 700 miliard

Číst článek

Příjmy rozpočtu ke konci března meziročně stouply o 13 miliard na 377,3 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 14,2 miliardy na 320,2 miliardy korun. Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 48,5 miliardy na 422 miliard korun.

„Příjmy rozpočtu budou v průběhu roku výrazně ovlivněny propadem ekonomického výkonu doprovázeného poklesem zaměstnanosti a nižším než očekávaným růstem platů a mezd se značným dopadem zejména do inkasa daní a pojistného na sociální zabezpečení,“ upozornil resort financí.

Dopady koronaviru

Některá dosud přijatá opatření na omezení dopadů šíření koronaviru podle ministerstva již ovlivnila příjmy rozpočtu v březnu. Například faktické prodloužení lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů a zaplacení daně z 1. dubna na 1. července prominutím sankcí vedlo k meziročnímu propadu u daně z příjmů fyzických osob placené poplatníky o 36 procent na 4,7 miliardy korun. Inkaso daně z příjmu právnických osob meziročně stagnovalo na 28,2 miliardy korun.

Živnostníci postižení opatřeními proti koronaviru dostanou jednorázově 25 tisíc korun

Číst článek

Inkaso daně z přidané hodnoty pak pozitivně ovlivnil vyšší počet pracovních dnů a loňská únorová výplata mimořádné vratky, která tak snížila srovnávací základnu. Na DPH rozpočet ke konci března získal 66,4 miliardy korun, meziročně o šest procent více.

V případě výdajů se rostly především běžné výdaje, a to meziročně o 41,5 miliardy korun na 398,7 miliardy korun. Zvýšená potřeba ochranných pomůcek a dalšího materiálu v souvislosti s řešením pandemie koronaviru se pak projevila v neinvestičních nákupech a souvisejících výdajích státu, které stouply meziročně o 6,9 miliardy korun na 21,8 miliardy korun. „Jen v samotném březnu představovaly nákupy materiálu 5,3 miliardy korun, meziročně o 3,8 miliardy více,“ uvedlo ministerstvo financí.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci března 163,9 miliardy korun, meziročně o 15,1 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 126,2 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme