Státní soutěž na výrobce biolihu byla možná zmanipulována

Ministerstvo životního prostředí čelí podezření ze zmanipulování veřejné soutěže na výrobce biolihu. Hospodářské noviny zveřejnily vítěze prvního kola tendru ještě před tím, než o nich bylo oficiálně rozhodnuto. Průběh výběrového řízení kritizují také zemědělci, kteří mají na výrobu biolihu dodávat potřebné obilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Ambrozek

Libor Ambrozek | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Podle mluvčí resortu životního prostředí Karolíny Šůlové je ministr Ambrozek připravený o problémech, které se vyskytly, diskutovat s Agrární komorou. "Protože se jedná o spekulace, tak s podezřením z manipulace jen velmi těžko polemizujeme. Ministerstvo samozřejmě reflektuje diskuzi o tomto problému. Sám pan Ambrozek se diskusi o programu na výrobu biolihu nebrání a bude jednat i s Agrární komorou," sdělila Českému rozhlasu Šůlová.

Prezident Agrární komory Jan Veleba tvrdí, že byly v prvním kole tendru nepochopitelně vyřazeny firmy spojené se zemědělci. Velebovi se nelíbí, že producentům obilí není umožněn kapitálový vstup do zpracovatelského průmyslu "Podle mého názoru je to špatně. Ve vyspělých agrárních soustavách jsou zemědělci majetkově spjati se zpracovatelským průmyslem a já nechápu, proč je nám v tomto bráněno."

Od roku 2007 se má biopalivo přimíchávat plošně do pohonných hmot a výrobci této látky tak získají garantovaný výdělek.

Lenka Šumová, Markéta Pešková, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme