Státní zaměstnanci budou ve středu hodinu stávkovat

Statisíce státních zaměstnanců budou ve středu jednu hodinu stávkovat. Chtějí tak protestovat hlavně proti snížení svých letošních třináctých platů z původně slibovaných padesáti na deset procent. O čtrnáctých platech se bude jednat v dalších měsících, jejich výše má záležet hlavně na vývoji rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace odborářů

demonstrace odborářů | Foto: Jan Rosenauer

Nepracovat a protestovat budou odboráři tuto středu většinou mezi osmou a devátou hodinou. Nebude se učit na školách, řada ambulancí v nemocnicích zůstane uzavřena. Stávkovat chce podle odborových předáků i většina zaměstnanců Nejvyššího soudu. Zavřeno bude i na finančních úřadech či v muzeích.

"Cílem stávky je vyjádřit nesouhlas s rozhodnutím vlády vyplatit v prvním pololetí 2004 zaměstnancům třináctý plat ve výši pouhých deseti procent, které ve svých důsledcích povede ke snížení výdělkové úrovně značné části zaměstnanců veřejných služeb a správy," upozornila mluvčí odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací Alena Vondrová.

Zaměstnanci, kterým zákon stávkovat nedovoluje, například hasiči, alespoň podepisují petice. Celkem vstupuje do stávky 15 odborových svazů zaměstnanců veřejných služeb a správy, které zastupují na tři čtvrtě miliónu lidí. Jejich platové podmínky zasluhují daleko větší protest než je ten ohlášený, prohlásili předáci.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme