Státní zaměstnanci se dočkají nových pravidel odměňování

Lednová výplata bude pro všechny státní zaměstnance tak trochu překvapením. Od Nového roku totiž začíná platit nový šestnáctitřídní systém odměňování a ještě nyní většina lidí netuší, jaká suma se jim na výplatní pásce objeví. Vedoucí pracovníci zpracovávající nové platové výměry totiž většinou ještě nevědí, jakou částku z rozpočtu organizace mzdy "ukousnou".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Protože kabinet na změnu systému z 12 na 16 tříd neuvolnil původně slíbených 15 miliard korun, ale jen pět, nemohou státní instituce přidat zaměstnancům na platech tolik, kolik by si představovaly.

Změna platové soustavy má zejména umožnit větší rozlišení v odměňování zaměstnanců, kteří vykonávají práce různě složité, odpovědné a namáhavé. Cílem úpravy je také otevřít prostor k lepšímu mzdovému ohodnocení kvalifikovaných odborníků.

Podle nových pravidel bude například až 10 procent učitelů zařazeno do výhodnější, třinácté platové třídy. Pro nejvýznamnější školské odborníky se otevře i čtrnáctá platová třída.

Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme