Státní zástupce obžaloval kvůli podvodům se solárními elektrárnami deset lidí včetně šéfky ERÚ

Celkem deset lidí včetně čtyř úředníků čelí obžalobě kvůli podvodu se solárními elektrárnami. Brněnskému krajskému soudu ji předal státní zástupce Radek Mezlík. Mezi obžalovanými je i šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Skupina podle obžaloby zařídila, aby dvě elektrárny na Chomutovsku dostaly licenci ještě v roce 2010, kdy byly vysoké výkupní ceny energie.

Pokud by se na tento údajný podvod nepřišlo, v příštích 20 letech by stát přišel skoro o dvě miliardy korun. Elektrárny by totiž každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Současná výše škody je podle státního zástupce v řádech desítek milionů korun. Stále ale roste, protože elektrárny tuto vyšší cenu inkasují každý měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu údajného solárního podvodu mluvila Květa Moravcová

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková podle státního zástupce Radka Mezlíka měla krýt svoji podřízenou Michaelu Schneiderovou, která prověřování platnosti udělených licencí zastavila:

Alena Vitásková | Foto: Elena Horálková

„Měla umožnit a odsouhlasit ředitelce odboru licencí vydání rozhodnutí, krerá ponechala v platnosti obě licence. Přitom podle zajištěných důkazů věděla o možné podjatosti této ředitelky licencí a tuto okolnost zatajila spolupracovníkům na úřadu.“

Za to hrozí Vitáskové pět až 12 let vězení. Kromě ní se před soud postaví ještě další čtyři lidé, kteří v Energetickém regulačním úřadu pracovali nebo pracují. Desetičlennou skupinu obžalovaných doplňují podnikatelé v solárním průmyslu, kteří můžou dostat za podvod nejvýše 10 let.

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl zřízen 1. ledna 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Úřad sídlí v Jihlavě, dislokované pracoviště má v Praze a Ostravě. Jeho předsedu na dobu 6 let jmenuje prezident republiky na návrh vlády.

Alena Vitásková se ke kauze sice osobně nevyjádřila, ale prostřednictvím mluvčího úřadu Jiřího Chvojky vzkázala, že žaloba je součástí útoků na její osobu. Ve svém prohlášení kromě jiného uvádí, že o licencích pro solární elektrárny rozhodovalo bývalé vedení Energetického regulačního úřadu:

„Je zarážející, že o předmětných licencích rozhodovalo v roce 2010 bývalé vedení úřadu, které je nyní pouze v roli svědka. Správní řízení obou elektráren probíhá a dosud v něm nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí.“

Za výroky o mafii se solárníci chtějí bránit žalobou u Ústavního soudu

Číst článek

Radek Mezlík, brněnský státní zástupce zdůraznil, že o udělení licence bylo rozhodnuto 31. 12. 2010. „Ale obviněné Aleně Vitáskové je kladeno za vinu jednání, kterého se dopustila v únoru 2012, kdy se rozhodovalo té obnově řízení."

Přehrát

00:00 / 00:00

O obvinění mluvili Radek Mezlík, brněnský státní zástupce a Zuzana Kubátová, redaktorka Aktuálně.cz

„Protikorupční policie poté, co zjistila určité skutečnosti napovídající podvodnému vylákání licencí, upozornila ERÚ na tyto skutečnosti a ERÚ začal připravovat začátkem roku 2012 rozhodnutí, kterým by tyto licence byly odebrány.“

„To už byla inženýrka Alena Vitásková ve funkci předsedkyně ERÚ a na funkci ředitelky licencí dosadila svou podřízenou, která následně – jak tvrdí obžaloba - za souhlasu předsedky ně ERÚ úsilí o odejmutí licencí zmařila,“ poznamenal Mezlík.

Solární elektrárny v Česku (2002 - 2013) | Foto: ČTK

Milan Kopp, Květa Moravcová, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme