Státníci eurozóny projednají na mimořádném summitu snížení řeckého dluhu

Eurozóna možná sníží obrovský řecký dluh. Podle dokumentů získaných listem Financial Times by se na tom na mimořádné schůzce v Bruselu, která začíná dnes po poledni, měli dohodnout lídři zemí, platících eurem. Na novou snahu zachránit Řecko by tentokrát měly přispět i banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna

Eurozóna | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Měli bychom se dohodnout na krocích, které Řecku umožní jeho dluh splácet. Na pomoci této zemi by se měli podílet také soukromí investoři,“ řekl rádiu France francouzský ministr financí Francois Baroin.

Bankovní domy, které působí v eurozóně, by měly zaplatit zvláštní daň. Mohla by se z ní získat částka až 50 miliard eur. Eurozóna tedy chce peníze vybrané od bank uložit do záchranného fondu eurozóny jménem EFSF, který by za ně následně odkoupil řecké dluhopisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska hovoří o chystaném mimořádném summitu

Tímto postupem by se řecký dluh držený soukromými investory snížil asi o pětinu. Další možností je výzva investorům, aby řecké dluhopisy nakoupili znovu.

Podle Mezinárodního měnového fondu musí eurozóna dluhovou krizi konečně zvládnout. Její šíření totiž může podle fondu ohrozit stabilitu globální ekonomiky.

Na stole jsou ale i další plány a konečná verze dohody zatím není jasná.

Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme