Státním zaměstnancům vzrostou platy o 4,5 procenta

Platy zaměstnanců ve veřejné sféře by příští rok měly vzrůst o 4,5 procenta. Na ranním jednání se na tom dohodli zástupci odborů a vlády. Odboráři to považují za přijatelný kompromis. Definitivní rozhodnutí ale padne až po schválení nového státního rozpočtu, který dnes projednává vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Předáci odborů původně požadovali růst platů o pět procent a zdůvodňovali to odhadem tříprocentní inflace. I tak jsou ale s dnešním výsledkem spokojeni. Ministerstvo financí navrhovalo 2,5 procenta.

Podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové jde o velmi přijatelný kompromis. Růst o 4,5 procenta se podle ní dotkne asi 733.000 lidí, kteří pro stát pracují.

"Týká se to celého sektoru zdravotnictví, sociální péče, kultury, veřejné správy, životního prostředí, justice s výjimkou soudců a státních zástupců. Dnes došlo k této dohodě a je otázka, jestli tuto dohodu bude akceptovat vláda," uvedla Vondrová. Příslušníci bezpečnostních sil už měli růst 4,5 procenta zajištěn, dodala.

O růstu platů jednala už v úterý večer tripartita. Shody však nedosáhla a jednání bylo přesunuto na ráno tak, aby skončilo ještě před zasedáním vlády. Pokud by se odbory s vládou nedohodly, hrozilo, že by kabinet na dnešním zasedání nemohl schválit návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok, jehož projednávání má na programu.

Otázkou pro dnešní jednání vlády o rozpočtu proto je, kde peníze navíc vzít. Náměstek ministra financí Eduard Janota potvrdil, že rozhodně nejde o zanedbatelnou sumu. "V rozpočtu jsou dvě a půl procenta. Jedno procento je více než jedna miliarda včetně pojistného, takže to by byly dvě miliardy, řádově," uvedl Janota.

Podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka by se vláda měla držet původního návrhu. "Navržený výše je reálná, nad to nemůžeme jít," tvrdí Ambrozek. Naopak víc na platy bude při dnešním jednání chtít pro školství ministryně Petra Buzková. "Pakliže by mému požadavku vyhověni nebylo, bylo by to velmi slabé," řekla.

I kdyby vláda nakonec s odbory předběžně dohodnuté zvýšení platů odsouhlasila, zdaleka ne všichni odboroví předáci budou spokojeni. "Pro nás z toho vyplývá reálné nebezpečí propadu platů výjezdových hasičů nebo policistů," tvrdí za resort vnitra odborář Vladimír Muhlfeit.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme