Státy EU dokáží splatit své dluhy, myslí si odborníci

Problémy arabského ropného emirátu Dubaje se splácením dluhů dál ovlivňují světové trhy. Akcie sice po propadu z konce minulého a počátku tohoto týdne opět rostou, investoři ale zůstávají ve střehu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Podle mnohých z nich totiž po Dubaji budou mít problémy i další státy. Proto může být pro vlády jednotlivých zemí napříště obtížnější a také dražší si na trzích půjčit peníze.

"Vliv na státní dluhopisy rozvinutých ekonomik vidím spíš jako minimální. Řekl bych, že investoři vnímají tyto investice jako dostatečně bezpečné," domnívá se asset manažer české reprezentace banky Sal Oppenheim Petr Ondřej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asset manažer české reprezentace banky Sal Oppenheim Petr Ondřej byl hostem pořadu Svět o deváté na rádiu Česko.

České ministerstvo financí dnes nabídne trhu dluhopisy za šest miliard korun. "Účastníci této akce budou převážně čeští institucionální investoři, kteří, dle mého názoru, vnímají problémy v Dubaji spíš jako lokální záležitost, která nemá žádný výrazný vliv na situaci v Čechách," potvrzuje ekonom.

'K nedostání závazků nedojde'

Česká republika podle v úterý zveřejněných informací plánuje na příští rok emise celkem za 280 miliard korun.

Odborníci i přes události v Dubaji nepředpokládají, že by státy byly v akutním ohrožení se splácením svých dluhů. "Převážně v Evropské unii si myslíme, že k žádnému nedostání závazků na straně států nedojde," odhaduje Ondřej.

Zvýšené riziko se ale dá očekávat u států jako je Irsko nebo Španělsko. "Tyto státy byly výrazně postiženy nemovitostní krizí. Problémy má i Řecko. Nebo mimo EU například Ukrajina," dodává Petr Ondřej.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme