Státy EU jsou proti změkčení záchranných podmínek pro bankrotující Irsko

Země Evropské unie odmítají změkčení podmínek pomoci pro Irsko. Napsal to britský deník Financial Times. Půjčky od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu loni Irsko zachránily před státním bankrotem. Podle většiny Irů jsou ale podmínky záchrany příliš tvrdé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

V Irsku právě teď sestavují novou vládu a zmírnění podmínek pomoci bude jedním z jejích hlavních cílů. Evropská komise už naznačila, že Irsko by mohlo za půjčku platit nižší úroky než dosud. Za peníze od eurozóny teď Irové dávají skoro šestiprocentní úrok.

Německo nebo skandinávské státy ale jakékoliv úlevy odmítají. Deník Frankfurter Allegemeine Zeitung napsal, že tento postoj by byly ochotny zmírnit jen pod jednou podmínkou: kdyby Irsko zvýšilo své daně pro firmy. Podnikatelé v Irsku teď platí daň ve výši dvanáct a půl procenta, což je jedna z nejnižších sazeb v Evropě. Její zvýšení ale odmítají všechny hlavní politické strany.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme