Státy EU šetří kvůli krizi na pomoci rozvojovým zemím

Některé státy Evropské unie šetří na rozvojové pomoci. Neplní tak své vlastní závazky. Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Největší země jako Německo, Španělsko či Itálie utratily miliardy na záchranu bank a na ty nejchudší země už moc nezbylo. Naopak Britové, Belgičané či Švédi na zejména afrických zemích naopak vůbec nešetřili, dávají na pomoc stále více. I díky nim zůstává Evropská unie, navzdory recesi, největším dárcem rozvojové pomoci na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berounský rodák pomohl dalším dětem z africké Keni

Berounský rodák pomohl dalším dětem z africké Keni | Foto: Jiří Pergl

Unie se v roce 2005 zavázala, že do roku 2015 bude na pomoc nejchudším zemím světa dávat zhruba 0,7 procenta HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu ekonomické krize na rozvojovou pomoc EU mluvil na Rádiu Česko Ondřej Horký z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Díky krizi, kterou jsou postiženy hlavně jihoevropské státy, jež své závazky neplnily ani dříve, se tento závazek nepodaří naplnit, alespoň podle mého názoru,“ říká Ondřej Horký z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Statistiky za loňský rok jsou pouze předběžné a nemáme žádné detaily. Proto je těžko říct, jakých rozvojových států se pokles pomoci nejvíce dotknul,“ pokračuje Horký.

Česká rozvojová pomoc směřuje prioritně do Angoly, Bosny a Hercegoviny. Dále do Jemenu, Mongolska, Srbska a Černé Hory, Vietnamu či Zambie.

„Česká republika své závazky nesplní i díky vládou naplánovaným škrtům. Recese by ale neměla být záminkou pro neposkytování či omezení závazku pomoci. Velká Británie či Švédsko i přes ekonomickou krizi svoji pomoc navyšují,“ upozorňuje Ondřej Horký a dodává:

„Česká republika je ve svém přístupu k rozvojové pomoci velmi pragmatická. I ve volbě zemí, kterým přispívá, nemíří Česko do nejchudších zemí. Jde mu ve velké míře o ekonomické a bezpečnostní zájmy. Upřednostňuje tedy země, ve kterých má spojenecké závazky, jako je například Afghánistán, Palestina, Kosovo nebo Gruzie. Naopak začínáme opouštět Afriku, kde jsou problémy největší. A to je podle mého názoru chybou.“

Markéta Bartošová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme