Státy se snaží snížit závislost na čínské produkci vzácných kovů

Na trhu se vzácnými kovy se i kvůli pokračující blokádě vývozů ze strany Číny tvoří spekulativní bublina. Informuje o tom britský list Financial Times s odvoláním na obchodníky s těmito surovinami. Ti svá slova dokládají příkladem sedmi malých západních společností, které mají tržní kapitalizaci na úrovni 7 miliard dolarů a to přesto, že ani jedna z nich ještě nic nevytěžila. Vzácné kovy pocházejí z 97 procent z Číny a výrobci elektroniky od počítačů až po baterie do elektromobilů jsou na dodávkách ceria a dalších kovů z této země závislí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Čína používá vzácné kovy jako určitou politickou zbraň. Pro nejbližší týdny a měsíce se nedá vyloučit, že by cena mohla pokračovat v růstu. Není možné rychle najít náhradu za čínskou produkci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika.mp3

Spojené státy, Jižní Korea, Japonsko a další státy se chtějí zbavit závislosti na Číně, která situaci zneužívá. Investují nemalé peníze, aby snížili závislost na čínské produkci v horizontu dvou a více let.

I středoevropské státy se poučily, že nemohou být energeticky závislé na Rusku, nebo obecně na jednom dodavateli.

„I závislost České republiky na automobilovém průmyslu je stejným způsobem špatná, jako závislost jiné ekonomiky na tom, že z jednoho zdroje přijímá ropu nebo vzácné kovy,“ říká Michael Romancov z pražské Metropolitní Univerzity.

Příležitost pro investory?

Pro investory může být výroba vzácných kovů zajímavou, ale riskantní oblastí.

„Řekl bych, že pro investory to je nebezpečná sázka. Zhodnocení v posledních měsících je extrémní. Investoři riskují, že vstupují do investice pozdě, kdy se o ní ve velkém diskutuje a píše ve sdělovacích prostředcích a to nebývá dobrá doba pro vstup,“ říká Petr Čermák z makléřské společnosti Colosseum.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme