Stav přemnožených divokých prasat se nedaří snižovat, i když odstřelů přibylo

Situace s přemnoženými divokými prasaty se dál zhoršuje. Podle Českého statistického úřadu se počet odstřelených divočáků meziročně zvýšil o víc než 16 tisíc na téměř 170 tisíc. Přemnožená zvířata působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase se selaty

Divoké prase se selaty | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Ze statistik vyplývá, že přemnožení divočáků přímo souvisí s narůstající plochou polí řepky a kukuřice. Na vině je taky výstavba bioplynových stanic, které kukuřici zpracovávají.

Plodina totiž zůstává při tomto využití na polích déle než při klasické sklizni a prasata se v něm proto můžou déle ukrývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížit počet přemnožené černé zvěře se zatím nedaří, informuje Zuzana Petráňová

„Pochopitelně je to pro tuto černou zvěř velmi příznivé prostředí. Řepkové a kukuřičné monokultury přispívají k jejímu rozmnožování a odchovu mláďat,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Celoroční možnost lovu

Ministerstvo zemědělství proto připravilo vyhlášku, podle které by se divočáci mohli lovit celý rok. Doteď je to možné v období od srpna do konce ledna. Nová úprava by měla začít platit už od konce letošního roku.

Divoké prase | Foto: Fotobanka stock.xchng

Někteří odborníci si ale myslí, že takové opatření přemnožování divočáků nezabrání. A proto je podle nich v první řadě nutná spolupráce se zemědělci.

„Například dělat průseky v kukuřicích, aby myslivci mohli černou zvěř lépe odlovit. A vymyslet koncepci na zlepšení celkového rázu krajiny, to znamená rozdělení polí, aby nebyly velké monokultury plodin, které černé zvěři vyhovují,“ poznamenal Lubomír Hajný z honebního společenství.

Oproti prasatům se naopak dlouhodobě snižují počty odstřelených zajíců, kachen a bažantů.

Tak třeba zajíců se v 70. letech minulého století střílelo ročně okolo milionu kusů, teď je to jen v řádu desítek tisíc.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme