Stávající lesní zákon v ČR je nejpřísnější na světě, říká majitel lesa

Majitelé lesů volají po zmírnění podmínek pro práci v lesích, které teď musejí dodržovat. Podle nich jsou moc přísné a komplikují jim hospodaření v lesích. Nějaký lesní porost v Česku vlastní desetitisíce lidí. Jejich sdružení přebujelou administrativu řeší na setkání v Pelhřimově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Disciplína kácení

Disciplína kácení | Foto: Jana Káninská

Drobným vlastníkům lesů se nelíbí třeba těžební limity. V zahraničí podle nich běžné nejsou. Chtějí proto přimět ministerstvo zemědělství ke změně zákona, aby rozlišoval mezi malým a velkým vlastníkem.

„Aby těch povinností a příkazů pro vlastníky bylo méně, aby se kladl důraz více na pobídkové složky, na stimuly, dotační pobídky. Aby vlastníci třeba zalesňovali listnáči a podobně,“ vysvětluje přibyslavský lesník Jiří Svoboda, který vlastní přibližně 70 arů lesa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Majitelům českých lesů se nelíbí přebujelá byrokracie, která jim komplikuje hospodaření. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Monika Pytlíková.

Upozornil také na přílišnou byrokracii. „Pokud chci těžit, musím si vyzvednout takzvanou hospodářskou osnovu, kde je popis majetku. A je tam nějaký těžební předpis. To znamená množství dřeva, které mohu vytěžit za období 10 let. Pokud chci těžit více, musím požádat státní správu a ta, pokud je les starší 80 let, mi musí vyhovět. Je tady tedy jakýsi systém žádostí, u kterého apriori vím, že budu uspokojen. Takže jako by žádám zbytečně. Myslím si, že by se pravomoc měla delegovat někam níž,“ přiblížil.

Podle Svobody by se lesníci měli obrátit třeba na odborného lesního hospodáře, aby se zmenšila administrativa. Pokud lesník nedodrží třeba těžební limity anebo všechna nařízení daná zákonem, čeká ho pokuta.

„Česká inspekce neustále jaksi krouží s aktivitami, které hodlají vlastníky nachytat a je dneska běžné, že za jednu, dvě či pět kůrovcových souší se ukládají pokuty. A všichni vědí, že z hlediska ohrožení životního prostředí je to naprosto zbytečné,“ uvedl.

Podle Svobody to v zahraničí v žádném případě běžné není. „Stávající lesní zákon v ČR je nejpřísnější na světě.“ Na nynější zákony podle něj doplácejí drobní majitelé lesů.

„Když vykácím celý svůj třičtvrtěhektarový majetek, tak rozhodně nezpůsobím ekologickou katastrofu. Takže si myslím, že požadavky na drobné vlastníky jsou přemrštěné a je potřeba s tím něco dělat,“ řekl.

Dnes se chtějí lesníci v Pelhřimově dohodnout, jak by se dal upravit zákon o lesích, a chtějí připravit návrhy na změnu.

Monika Pytlíková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme