Stavbaři požadují vyšší mzdy a zachování delší dovolené

Před sídlem Svazu podnikatelů ve stavebnictví na pražské Národní třídě dopoledne demonstrovala téměř tisícovka nespokojených členů Odborového svazu Stavba. Požadují zvýšení nominální mzdy v této oblasti o šest procent a zachování pětitýdenní dovolené. Jejich protestní akci na místě podpořili i šéfové dalších odborových svazů a také odborový předák Richard Falbr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace stavbařů

demonstrace stavbařů | Foto: Stanislav Zbyněk

Podnikatelé ale požadavky odborářů nadále odmítají. Podle předsedy jejich svazu Milana Veverky totiž přesahují možnosti menších stavebních firem, kterým se ve srovnání s těmi velkými a úspěšnými tolik nedaří. "Požadavky překračují sílu a možnosti odvětví. Ne co do celkové pozice odvětví, ale překračují naše možnosti u - dejme tomu - tisíce, možná u 1400 firem, které neumí dosáhnout na růst nominálních mezd o šest procent, neumí dosáhnout na pětitýdenní dovolenou", řekl Veverka Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Veverka: Požadavky nejsou přijatelné

Podporu šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra a dalších solidárních odborářů oceňuje předseda stavebních odborů Stanislav Antoniv. "Dostali jsme vyjádření solidarity od Světové federace stavbařů a dřevařů, které jsme členy, a mne mrzí, že jsem je musel informovat, že v České republice jsme se poprvé nebyli schopni ve stavebnictví dohodnout. Petici demonstranti odevzdají a věřím tomu, že představenstvo Svazu podnikatelů bude na to zodpovědně reagovat."

Na otázku, co se stane v případě, že se svými požadavky neuspějí, Antoniv odpověděl: "Do stávky je daleko od demonstrace. O tom, co bude, se rozhodne na poradách předsedů základních organizací, které jsme svolali od 25. března, kdy začínáme v Budějovicích a končíme 9. dubna v Praze. Potom budou zasedat naše orgány a 24. dubna nejvyšší orgán Svazu - sněm rozhodne, jak dál."

Markéta Kaclová, Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme