Ceny stavebních materiálů rostou, někteří Češi raději jezdí nakupovat do Polska

Nedostatek stavebního materiálu zvyšuje v posledních měsících jeho ceny. Potvrzují to jak čísla statistiků, tak pohled na cenovky ve stavebninách nebo hobbymarketech. Řada lidí z příhraničních oblastí, se kterými mluvil Radiožurnál, proto raději jezdí nakupovat do zahraničí, například do Polska.

Praha/Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník, práce, zaměstnání (ilustrační foto)

Někteří Češi raději jezdí nakupovat stavební materiály do Polska (ilustrační foto) | Foto: jarmoluk | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

U hobbymarketu na okraji polského města Zhořelec stojí auta s českými, německými a polskými značkami. U jednoho z nich stojí mladý pár – Jirka a Jitka z Frýdlantu, podle kterého se tady dají některé věci koupit výhodněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny stavebních materiálů rostou, někteří Češi raději jezdí nakupovat do Polska. Téma pro Michala Jemelku

„Nakupujeme barvy, vypínače a další spotřební věci,“ vyjmenovává pro Radiožurnál Jirka. „Mají tady modernější design, jsou malinko napřed oproti našim obchodům,“ pochvaluje si Jitka s tím, že v obchodech je podle ní větší výběr.

V porovnání s hobbymarketem v 50 kilometrů vzdáleném Liberci jsou ve Zhořelci levnější třeba OSB desky, dřevěné materiály nebo laminátové a vinylové podlahy.

Naopak vnitřní pokojové barvy vyjdou v Polsku dráž. A jiné výrobky, třeba lepidla a tmely, vycházejí cenově prakticky stejně.

Rostoucí ceny stavebních materiálů nutí lidi žádat o navýšení hypoték. Navíc potřebují stovky tisíc korun

Číst článek

„Nakupuji obklad do koupelny. Rozhodně to vyjde levněji než v Česku. Vyplatí se mi jet sem 90 kilometrů na nákup,“ popisuje Milan z Mladé Boleslavi.

„Je to o třetinu výhodnější, nakupuji to na firmu,“ potvrzuje Vasil, který do dodávky s ústeckou registrační značkou nakládá sádrokarton.

V polských obchodech platí stejná pravidla jako v Česku, tedy mít zakrytý nos i ústa respirátorem nebo nanorouškou.

Dražší stavění

Podle vyjádření zástupců stavebních firem, které minulý týden oslovila agentura ČTK, vzrostly ceny oceli a izolačních materiálů meziročně až o 100 procent, u některých výrobků ze dřeva ještě více. Jak dále uvedli, stavebních materiálů je nedostatek, prodlužují se dodací lhůty a budoucí vývoj se dá těžko odhadnout.

Ceny stavebních materiálů výrazně rostou. Výstavby domů se můžou prodražit o miliony korun

Číst článek

Z údajů skupiny Metrostav pak vyplývá, že například stavební dřevo od září 2020 do konce května 2021 zdražilo až o 160 procent, betonářská ocelová výztuž téměř o 100 procent, pěnový polystyren EPS o 83 procent.

Podle analytiků se růst cen zastaví nejdříve v horizontu měsíců, možná i let. Na trhu se střetly omezená nabídka a zvýšená poptávka.

Nabídka je omezená kvůli uzavřeným dolům a dopravním cestám. Poptávka roste po dlouhodobém omezení prací kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Současné zdražování některých stavebních materiálů pak zvýšilo cenu staveb až o pětinu, vyplynulo z průzkumu společnosti CEEC Research mezi více než stovkou ředitelů stavebních firem. Podle 42 procent z nich musela kvůli nedostatku materiálů jejich společnost pozastavit výstavbu.

Michal Jemelka, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme