Stavební odbory chtějí vyšší mzdy

Českomoravská konfederace odborových svazů dnes velmi pravděpodobně podpoří chystané protesty stavebních odborů. Ti se totiž nedohodli s podnikateli ve stavebnictví na zvýšení nominálních mezd a přidání jednoho týdne dovolené navíc. Odboráři proto chtějí příští pondělí demonstrovat na Národní třídě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedníci

zedníci | Foto: SOU Brno

Podle předsedy Odborového svazu stavba Stanislava Antoniva přijde tuto akci podpořit i Richard Falbr. "Poprvé žádáme o solidaritu. Je to vlastně poprvé v České republice, kdy je nějaké protestní shromáždění ne proti vládě nebo státnímu podniku, ale proti konkrétnímu svazu zaměstnavatelů. Takže očekáváme solidaritu ostatních sesterských svazů. Mám přislíbeno od předsedy ČMKOS kolegy Richarda Falbra, že se i naší protestní akce zúčastní."

Zaměstnavatelé odmítají na plošné požadavky odborářů přistoupit. Svaz podnikatelů už ustoupil v případě navýšení tarifní části platu, která tvoří asi 60 procent mzdy. Odmítá ale couvnout před požadavkem na zvýšení nominální hodnoty stavbařských platů. Podepsaná dohoda by totiž platila pro všechny firmy s více jak 20 zaměstnanci. Podle prezidenta svazu Milana Veverky by takové zvýšení mezd mělo záviset na produktivitě práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Veverka: Opírají se hlavně o inflaci, ne o produktivitu

"Odborové svazy odvozují požadavek na růst mzdy víceméně z inflace cen a teprve potom přihlížejí k produktivitě. My máme postoj obrácený. Říkáme, že jedině tehdy zvyšovat mzdu, kdy je opřená o růst výkonu té které firmy."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme