Stavební spoření čekají největší změny od roku 1993. Novelu projednají poslanci

Stavební spoření za posledních dvacet let využila většina Čechů. Jeho výhodnost se snížila, když stát omezil podporu stavebního spoření a zdanil úroky. O dalších změnách dnes začínají jednat poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pro klienty stavebních spořitelen bude největší změna v tom, že už nebudou moct využít státní podporu stavebního spoření na jakékoli účely, jako je tomu dosud. Státní příspěvek bude možné od roku 2014 využít pouze na bytové potřeby, tedy pořízení nebo rekonstrukci domu nebo bytu.

Příspěvek je teď maximálně dva tisíce korun měsíčně. Po pěti letech spoření musí zákazník přinést do stavební spořitelny doklad, například fakturu od firmy za provedené práce a nakoupený materiál za 10 tisíc korun, teprve potom mu spořitelna vyplatí naspořenou částku i se státním příspěvkem. To v případě, že si nevzal úvěr na stavbu nebo koupi bytu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změny ve stavebním spoření se zajímal redaktor Jan Skalický

U smluv, které už běží, to bude platit až po roce 2014, státní příspěvek připsaný do té doby bude možné ještě využít na cokoli.

Přesunout peníze na penzi

Nicméně pokud novela zákona projde, bude možné peníze ze stavebního spoření přesunout do penzijního připojištění. To znamená také bez ztráty nároku na státní příspěvek. To by mělo platit od roku 2014. A ve hře je ještě další možnost - že stavební spoření bude možné použít i na školné.

Tento návrh ale není součástí novely, kterou dnes začínají projednávat poslanci, bude ho obsahovat novela vysokoškolského zákona.

Novela pak obsahuje ještě jednu změnu, která by se ale lidí, kteří mají nebo chtějí uzavřít smlouvu o stavebním spoření, neměla dotknout. Od roku 2015 by totiž mohly stavební spoření poskytovat i běžné banky. Ministerstvo financí to zdůvodňuje tím, že se tak na trhu zvýší konkurence.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme