Stavební spoření: Někteří klienti zrušených účtů mají nárok na doplatek státní podpory

Stát doplatí klientům stavebních spořitelen státní příspěvek, který původně zdanil. Jakmile vyjde během května ve sbírce zákonů nález Ústavního soudu, který daň zrušil, vydá ministr financí Miroslav Kalousek příkaz k uhrazení zbylých peněz. Pokud klient účet zrušil už dříve a přitom měl na podporu nárok, pak by se měl na stavební spořitelnu obrátit sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr Kalousek řekl, že klienti spořitelen se nemusí o nic starat. Peníze dostanou na účty automaticky během června. Předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš s tím v zásadě souhlasí.:

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Stavební spořitelny.mp3

„Ministerstvo financí řeší formu, jakou bude stavebním spořitelnám státní podpora poslána a okamžitě potom budou stavební spořitelny připisovat podpory na účty klientů. Je to záležitost čistě technická, klient nemusí dělat nic.“

V den, kdy stavební spořitelny státní podporu od ministerstva dostanou, připíší na účet klientů jejich nároky. Aby se na účtech peníze fyzicky objevily, mají spořitelny ze zákona lhůtu jeden měsíc. V případě, že někdo ukončí své stavební spoření před tím, než mu bude podpora připsána, nárok na ni mu nezanikne.

„I tyto klienty mohu ujistit, že jeho nárok bude vyplacen – buď v okamžiku výpovědi nebo mu bude zaslán,“ vysvětluje Vojtěch Lukáš.

Pokud klient účet zrušil už dříve a přitom měl na podporu nárok, pak by se měl na stavební spořitelnu obrátit sám. Spořitelny se totiž nedívají na už uzavřené účty. Vojtěch Lukáš si ale myslí, že takové případy se téměř nevyskytnou:

„Klient, který ukončil smlouvu, své nároky ztratil. Je otázka, do kdy mu vznikl nárok. Jestliže měl klient nárok do konce roku a smlouva už byla ukončena, tak tento klient má ještě nárok na zbytek státní podpory. Prakticky všichni klienti mají nárok na plnou státní podporu podle rozhodnutí Ústavního soudu, tento svůj nárok neztratili.“

Pokud někdo ukončil své stavební spoření dříve, například proto, že už se mu státem nově stanovené podmínky nezdály tak výhodné jako dřív, bylo to jen jeho rozhodnutí a nemá žádný nárok na jakoukoli satisfakci. Zrovna tak stavební spořitelny, kterým vzniknou nové náklady, spojené se zpětným připisováním státního příspěvku, neuvažují o tom, že by požadovaly nějakou náhradu. Je to ale věc každé jednotlivé stavební spořitelny.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme