Stavební spoření už zřejmě nebude tak atraktivní. Některé spořitelny chtějí snížit úročení

Stavební spoření už zřejmě od léta nebude pro nové klienty tak atraktivní. Kvůli nízkým úrokovým sazbám chtějí tuzemské stavební spořitelny snížit úroky, a to až o polovinu. Státní podpora ve výši až 2000 korun ročně ale zůstane stejná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle nezávislého analytika Petra Hlinomaze za krokem stavebních spořitelen stojí nízké úrokové sazby.

„Stavební spořitelny, stejně jako jiné instituce, si stěžují, že peníze, které obdrží ve vkladech, jen obtížně zhodnocují na finančních trzích. Finanční instrumenty, zejména dluhopisy, a to i ty české, mají velmi nízké výnosy. Občas se objevují i záporné. Takže mohou generovat ztrátu a jejich byznys není ziskový,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé spořitelny chtějí snížit úroky u stavebního spoření. Co by změna znamenala pro klienty, zjišťovala Barbora Kladivová

Noví klienti Českomoravské stavební spořitelny by tak už od července na stavebním spoření mohli mít možná úrok nižší než 0,7 procenta.

Podle mluvčí Veroniky Losové se ale změna nedotkne stávajících klientů. „V tuto chvíli nemáme ještě přesnou kalkulaci produktu,“ doplnila.

Raiffeisen stavební spořitelna, která v současné době ročně nabízí klientům procentní zhodnocení, ještě neví, jestli ke snižování úroků přistoupí. Zvažuje i to, jestli by se tak případně stalo v červenci, nebo třeba až v září.

„Jakékoli změny bychom určitě udělali tak, aby byl produkt pro klienty stále zajímavý a atraktivní,“ řekla mluvčí společnosti Jitka Jechová.

Česká spořitelna se údajně k snižování úrokových sazeb zatím nechystá. „Současné podmínky chceme našim klientům co nejdéle zachovat,“ oznámila mluvčí Kristýna Havligerová.

Stavební spoření patří k jedněm z nejoblíbenějších spořících produktů mezi Čechy. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku poskytly tuzemské stavební spořitelny úvěry v hodnotě 10 miliard a 200 milionů korun. To je o 11 procent víc než ve stejném čtvrtletí loni.

Informace, že některé stavební spořitelny chtějí snížit úroky ze spoření až na polovinu, překvapila i 28letého Miroslava ze středních Čech. Peníze si na své stavební spoření odkládá už třetím rokem a úspory by rád využil na bydlení nebo vybavení nové domácnosti.

„Peníze budu mít vlastně ještě tři roky fixované a bojím se, že o dost tímhle opatřením přijdu,“ zdůvodnil obavy.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme