Stavební výroba meziročně pokračovala v růstu

O téměř deset procent meziročně vzrostla stavební výroba v únoru. Nejnovější ukazatel zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s minulým měsícem však o pět procent poklesla. Stavebnictví roste nepřetržitě již devět měsíců, řadu dvouciferných růstů přerušil dosud jen prosinec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika Volks Bank Vladimíra Pikory k růstu výroby stavebníkům pomohla nová výstavba obchodních a administrativních center, bytových komplexů a infrastrukturních projektů. Odvětví táhly také stavební práce v zahraničí.

Pokulhávaly naopak opravy a údržba stavebních objektů, což ale souvisí s vysokou srovnávací základnou z loňského února, kdy vrcholily práce na obnově pražského metra po povodních. "Růst by mohl být pravděpodobně ještě vyšší, kdyby hrálo stavbařům počasí více do karet," dodal Pikora.

Stavební úřady v únoru vydaly 8595 stavebních povolení, přičemž podíl povolených nových staveb a změn dokončených staveb byl půl na půl. Orientační hodnota staveb povolených v únoru dosáhla 16,4 miliardy korun.

Podle Pikory se výsledky stavebnictví sledují hlavně proto, že dokáží s velkou přesností předpovědět oživující se ekonomiku. Pokud prý roste stavebnictví, dá se očekávat, že zanedlouho poroste i ekonomika.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme