Stavební výroba opět roste

Po dvou měsících poklesu se stavební výroba v České republice opět dostává nahoru. Podle českého statistického úřadu činil nárůst 0,3 procenta. Jak dodává analytik společnosti Atlantik Finanční trhy Petr Sklenář, po sezóním očištění vzrostla stavební výroba dokonce o téměř 4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

"Podle našeho názoru poslední hodnoty naznačují, že nadměrný růst dubna v důsledku růstu DPH již pravděpodobně z velké části odezněl a již srpnová čísla by měla odpovídat faktickému růstu stavební výroby, a to tedy na úrovni zhruba 15 procent."

1. května se totiž zvýšilo DPH z 5 na 19 procent a vedlo podle ekonomů k přesunu fakturací stavebních prací do předchozích měsíců a větší stavební aktivitě V dubnu si například stavebnictví připsalo mimořádný růst více než 62 procent ve srovnání se stejným obdobím loni.

V dalších měsících už by mělo být tempo růstu podle ekonomů opět vyšší. Za celý rok čekají až 13procentní nárůst. Stavebnictví zažívá silný růst už více než rok. Svaz podnikatelů považuje tento růst za zdravý.

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme