Stavební výroba sice klesá, ale daří se jí

V červnu se meziročně snížila o 2,9 procenta, oznámil Český statistický úřad. Podle analytika Volksbank CZ Vladimíra Pikory ale tento pokles není pro hodnocení vývoje našeho stavebnictví důležitý. Celému odvětví se podle něj i nadále daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeřáb na staveništi

Jeřáb na staveništi

Musíme však posuzovat nejen statistiku za poslední měsíc, ale za celý kvartál nebo dokonce pololetí. "Ve druhém čtvrtletí rostla stavební výroba meziročním tempem 17,5 % a za celé pololetí činil růst 17 %. Takový růst můžeme označit za boom," zdůraznil Pikora.

"Tento boom má kořeny ve velmi nízkých úrokových sazbách, příchodu zahraničních investorů a developerů a také v posunu přístupu k bydlení. Jednorázově bylo stavebnictví ovlivněnou i úpravami DPH. Bez úprav DPH by stavebnictví rostlo také rychle, ale určitě by se ve druhém kvartále nevyšplhalo až nad 17 %," domnívá se analytik.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme