Stavební výroba v Česku nadále klesá. Firmám ubylo zakázek a propouštěly

České stavebnictví v květnu prohloubilo meziroční propad, a to na více než 15 procent. V dubnu se produkce snížila zhruba o 11 procent. Vydaných stavebních povolení ubylo meziročně téměř o pětinu. Podle Českého statistického úřadu se snížil také počet zahájených a dokončených bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stavební výrobu omezuje hlavně slabší výkon ekonomiky. Údaje o vývoji HDP za poslední čtvrtletí ukázaly, že hospodářství zůstává v recesi.

Některým stavebním firmám ubývá zakázek, snižuje se také hodnota objednávek, a to všechno má nepříznivý dopad na celkový obrat v tomto sektoru.

Stavebnictví podle odborníků nepřispívá ani současná finanční situace veřejného sektoru. Firmy chtějí více zakázek od státu, nicméně většinu práce jim stále zajišťuje soukromá sféra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je současná situace ve stavebnictví, zjišťoval Jan Beneš

Vývoj ve stavebnictví výrazně ovlivňuje také celkový trh práce. Některé firmy mají méně zakázek než v minulosti, a proto propouštějí. Už několik měsíců trvá období sezonních prací, díky kterým by se měl alespoň na čas počet lidí bez práce mírně snížit.

O kolik, bude jasné zítra, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o nezaměstnanosti za červen. V předchozích měsících se míra nezaměstnanosti podle analytiků díky sezonním pracím snížila jen nepatrně. Průměrný počet pracujících lidí ve stavebním sektoru se meziročně snížil o více než 8 procent.

Propad produkce stavební výroby za posledních pět let představuje téměř 300 miliard korun a nejméně dva roky bude trvat, než výroba začne růst. Odhaduje to například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

České stavebnictví v květnu prohloubilo propad na 15,5 procenta | Foto: ČTK

Situaci v tomto sektoru podle něj neovlivní ani výměna vlády. „Vládnutí té či oné vlády a první rok vládnutí po vítězných volbách je vždy o diskuzi nad programy. V současné době musí vláda, ať je jakákoli, zacílit na státní rozpočet a jeho přípravu, a tam na věci jak pro oblast bydlení, tak pro oblast dopravní infrastruktury,“ myslí si.

Jenom za loňský rok se stavební výroba podle statistiků meziročně propadla o 7,6 procenta. Česko patří mezi evropské země, kde klesá už pátým rokem po sobě. Například podle analýzy sdružení Euroconstruct se by měla za dva roky snižovat jenom nepatrně.

I tak ale bude Česko podle předpovědí mezi několika málo zeměmi, kde stavebnictví zůstane v záporných hodnotách. Stavební výroba naopak dva roky po sobě rostla třeba v Rakousku. Největší nárůst zaznamenalo Norsko, v kladných hodnotách jsou také Švýcarsko a Belgie.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme