Stavebnictví očekává ještě větší útlum než loni

Situace ve stavebnictví se i letos bude dále zhoršovat. Prohlásil to na dnešní konferenci Fórum českého stavebnictví ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Přitom už loni zaznamenalo stavebnictví výrazný pokles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba nových bytů

výstavba nových bytů | Foto: Marián Vojtek

Krize loni podle Maška zasáhla nejen inženýrské stavby, ale především pozemní stavitelství, tedy výstavbu bytů a domů. Právě v tomto sektoru podniká více než 80 procent stavebních firem.

Podle dat Českého statistického úřadu byla v loňském roce v Česku zahájena výstavba téměř 40 tisíc nových bytů, což je meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených staveb tak byl poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloslav Mašek v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes

Ve večerním pořadu Stalo se dnes Miloslav Mašek ale upozornil, že globální výsledek loňského roku ve stavebnictví byl překvapivě docela dobrý.

"Byl vlastně minus jedno procento pod rokem 2008, který byl rekordní. Ale v některých oborech, to znamená v pozemních stavbách, objem investiční výstavby klesl víc jak o 7 procent. Ale protože se ve infrastruktuře zvýšil o 14 procent, tak celkově ten výsledek nebyl tak špatný."

Větší útlum v letošním roce signalizuje objem zakázek ve stavebnictví. Odvětví by podle Maška výrazně pomohly například státní garance pro developerské projekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve stavebnictví hovořil Jiří Pácal ve Světě o druhé Rádia Česko

Kromě toho, že se staví méně bytů, mění se i poptávka - zájem je teď spíše o menší a levnější byty. Podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí je ale pro developery obtížné se této změněné poptávce přizpůsobit. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Protože ty projekty jsou dlouhodobé a dnes se dokončují projekty, s jejichž realizací se začalo před dvěma, třemi lety. Tudíž není příliš velký prostor měnit dispozice těchto bytů a zahájené byty jsou ve velmi malých počtech, protože banky nechtějí tyto projekty financovat," poznamenal Pácal.

Přestože situace ve stavebnictví se má v letošním roce dále zhoršovat, Pácal neočekává další zlevňování domů a bytů, i když prostor pro další snížení ceny podle něj ještě existuje.

"Příliš velké snižování bych neočekával, a to z jednoho prostého důvodu: že se nám vedle snížené poptávky, vedle sníženého přístupu k penězům, snížila významně i nabídka. A to nejen v segmentu nových domů, ale i těch starších domů a bytů."

"A tím, jak poklesla nabídka na trhu, tak se poměr nabídka - poptávka vyrovnal a k dalším poklesům, které jsme zaznamenávali od poloviny roku 2008 zhruba do dvou třetin roku 2009, dále již nedochází," prohlásil Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme